МВР ще предаде на прокуратурата резултатите от проверката за цената

...
МВР ще предаде на прокуратурата резултатите от проверката за цената
Коментари Харесай

МВР вижда данни за престъпление след проверка за цената на тока

Министерство на вътрешните работи ще съобщи на прокуратурата резултатите от инспекцията за цената на тока у нас. Според проверяващите има данни за осъществено закононарушение, оповестява БНР.

Проверката е почнала през септември предходната година и е инициирана след сигнал за голословно висока цена на електрическата енергия у нас.

Обект е бил интервалът сред месеците юни и август 2021 година, когато цената е варирала в необятен диапазон и в някои часове е достигнала до 400 лева за мегаватчас.

Главна дирекция „ Национална полиция “ е изискала информация от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), от Енергийния систематичен оператор (ЕСО) и Българската самостоятелна енергийна борса.

Според данните досега е изяснено, че съществува действителна опция Българският енергиен холдинг (БЕХ) посредством несъмнено дъщерно сдружение да понижава или прекратява даването на ликвидност на пазара.

Установено е също, че за интервала от 15 юли 2021 година до 3 август същата година са работили единствено две генериращи мощности в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “.

Анализът на тази информация е довел до умозаключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до голословно високи цени.

От Министерство на вътрешните работи допълват, че може да се направи и обосновано съмнение, че длъжностни лица от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ са осъществили състав на закононарушение по смисъла на член 219 от Наказателния кодекс.

Разследването продължава.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР