МВР ще осъществява охраната на служители в администрацията на органите

...
МВР ще осъществява охраната на служители в администрацията на органите
Коментари Харесай

Дубльор на НСО гласува парламентът

МВР ще реализира защитата на чиновници в администрацията на органите на държавната власт, а при поискване и на президента, ръководителя на Народното събрание и премиера при съществуването на съответна застрашеност по отношение на реализиране на функционалностите им. Това взеха решение през днешния ден дефинитивно депутатите с промени в Закона за Министерство на вътрешните работи.

В момента органите на властта се охраняват от Национална работа защита. Въпросът дали тя би трябвало да охранява политици и чиновници отвън тези на най-висшите длъжности - министър председател, президент, началник на Народното събрание и тн., се повдигна още в края на предходната година. Причината бе следващият случай с кола на НСО, когато 14-годишно момче бе блъсното на бул. " Драган Цанков " от автомобил на службата, откакто бе закарал секретаря на президента Румен Радев.

Законът за Министерство на вътрешните работи бе признат на първо четене още през септември предходната година. Негов вносител е Министерският съвет, а задачата е жандармерията и баретите от Специализирания отряд за битка с тероризма да се слеят в нова основна дирекция на вътрешното министерство - " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ". Първоначалната концепция бе тази дирекция да охранява единствено специфични товари и чиновници на Министерство на вътрешните работи. Между първо и второ четене обаче депутати от ГЕРБ внесоха предложение функционалностите й да се разширят и в защита на политици. Окончателно обаче звеното ще охранява най-много чиновници в администрацията на органите на държавната власт. 

Предвижда се защита и на президента, премиера и ръководителя на Народното събрание у нас, както и на пътуванията им в чужбина. Новото звено ще може да охранява още вицепрезидента и основния прокурор, само че единствено след подадено от тях заявление. Иначе обсегът и срокът на защитата на чиновниците от администрацията ще се дефинира от комисия с ръководител основния секретар на Министерство на вътрешните работи и членове шефовете на Главна дирекция " Национална полиция ", ГДБОП и този на новосъздаденото звено.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР