МВР се проверяват данни, че Ангел Христов е влязъл в

...
МВР се проверяват данни, че Ангел Христов е влязъл в
Коментари Харесай

Разследване на БНТ: Близостта на брат Галев с Таки го накарала да се отдалечи след убийството на Къро

МВР се ревизират данни, че Ангел Христов е влезнал в България с документи от страна от Западните Балкани. Имението в Ресилово, както е известно, е благосъстоятелност на офшорка, Братя Галеви са били там чартърен против 300 лева на месец.

А съгласно една от версиите прибирането на Христов у нас е обвързвано с убийството на Красимир Каменов - Къро в Южна Африка.

Това се споделя в разработка на Българска национална телевизия, която за пръв път публично удостоверява, че някогашните неразделни другари и съдружници Красимир Каменов-Къро и Христофорос Аманатидис-Таки най-после са били в гибелен спор.

Според източници на " По света и у нас " сега се ревизират оперативни данни, че първо Христов е употребил паспорт от страна от Северозападна Африка, известна като туристическа дестинация, едвам напусне Република Южна Африка. С няколко прекачвания минава през страни, които са отвън Европейския съюз и НАТО и стига до страна от Западните Балкани като част от туристическа група с под наем полет.

Идвайки във въпросната страна, която е покрай България, оперативната информация сочи, че Ангел Христов още веднъж сменя самоличността си. Този път на жител на страна от Западните Балкани, която има безвизов режим на пътешестване с България и към този момент през сухопътна граница влиза у нас.

" Преминаването на границата не е някакъв казус в подобен аспект, че да може да буди подозрение, че с кой знае каква задгранична помощ или пък от страна на български правоохранителни органи ", споделя пред медията Валери Йорданов, някогашен шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

На този стадий се удостоверява версията, че Христов е дошъл в дома си безусловно часове преди съдбовния край. Как е написано съобщението за гибелта му сега се проверява, а лекарят, който го е издал, през днешния ден отхвърля коментар.

Според бТВ въпросният лекар, установил гибелта на Ангел Христов, е гастроентеролог в болница " Свети Иван Рилски " в Дупница. Той не отговарял на телефона си от два дни, а близки го покриват, че го няма, защото е на разпит в полицията.

Малко предистория

След като така наречен Братя Галеви са наказани за ОПГ за рекет, през 2012 година КПКОНПИ изиска от Окръжния съд в Кюстендил да конфискува парцели за над 4 милиона лв. от двамата - Пламен Галев и Ангел Христов.

Сред тях е и имението им в Ресилово, което по документи е благосъстоятелност на офшорна компания, записана на Сейшелите. След доста отлагания поради отсъствието на Пламен Галев и Ангел Христов, през 2021 г. окръжните съдии почитат желае отчасти и постановяват конфискацията на парцели за малко под 2 милиона и 500 000 лв., измежду които и този в Ресилово.

Решението е обжалвано, а тезата на отбраната е, че този парцел е благосъстоятелност на комерсиално сдружение и се употребява против наем от 300 лв. на месец.

" Имотът е строен от юридическо лице, продадено право на градеж, издигнато на юридическо лице. Ще би трябвало съдът да отговори с решението ", споделя пред Българска национална телевизия Йонко Гергов, юрист Ангел Христов по делото с КПКОНПИ.

Така нарачените " Братя Галеви " са представители на две сдружения, регистрирани в Република Сейшели, която е офшорна зона. Едното е строило имението в Ресилово и към този момент готово, е продало парцела на другото. По документи двамата не имат нищо на територията на селото, а са единствено ползватели и адресно регистрирани там. Имат обаче поредност от компании, като единствено една от тях е в разпродажба и бизнесът им продължава да работи, като формалната им активност е най-вече в региона на строителството, търговията и покупко-продажбите с парцели.

" Тук имат добре построена мрежа, когато са били в страната, която продължава да работи в същата тенденция, със същия бизнес, с който те са се занимавали ", съобщи Валери Йорданов, някогашен шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

" Братята ", до момента в който бяха в България, мощно се включиха и в локалната политика, като записаха съдружие " За Дупница " и нападнаха локалните избори със свои претенденти.

В две от компаниите Пламен Галев и Ангел Христов са съдружници с Христофорос Аманатидис - Таки. Съвместният им бизнес има дългогодишна история и съгласно оперативната информация тандемът " Галеви - Таки " е запазил здравите си връзки и до през днешния ден.

Според една от версиите, след убийството на Красимир Каменов-Къро, който през последните години е бил в изострен спор с Таки, Ангел Христов е решил, че най-безопасно за него е да се прибере в България.

" Тази версия е много настояща и има още неща, които би трябвало да се обясняват по този начин, само че има истина в това нещо, което казвате. Факт е, че едно ликвидиране в Южна Африка поражда разнообразни събития, които надали са инцидентни и в страната ", споделя още Валери Йорданов, някогашен шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

След десетилетия цялостна тишина, прокуратурата внезапно обявява тази пролет Красимир Каменов-Къро, като главен собствен зложелател и даже му образува дело - че ръководел ОПГ, която целяла да дискредитира служители на реда и прокурори. 

Обилно бяха пускани негови записи с диалози с разнообразни лица - в това число публицисти.

След това пристигна атентатът против Иван Гешев на 1 май. След това Къро бе убит на 25 май, дружно с трима близки в Кейптаун.

Според друга версия Ангел Христов се е прибрал поради проблеми в ръководството на бизнеса, които трябвало да позволи очи в очи, както със фамилията си, по този начин и с тези, на които е предоставено ръководството на компаниите, казав се още в днешната разработка на Българска национална телевизия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР