МВР се оплака, че прокуратурата го притиска заради проверка, която

...
МВР се оплака, че прокуратурата го притиска заради проверка, която
Коментари Харесай

МВР се оплака от прокурорски натиск по проверки на жената на Гешев

МВР се оплака, че прокуратурата го притиска поради инспекция, която прави на дамата на основния прокурор Иван Гешев- Детелина Ханчева . Ведомството на Бойко Рашков ще алармира Висшия правосъден съвет с искане за инспекция дали е оказван напън и интервенция при условието на материалите по преписката от върховен магистрат, както и че ще сезира антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

 

Проверката, която е мотив за следващия спор сред двете институции, се прави по сигнал, подаден от гражданското придвижване БОЕЦ. В него се твърди, че Ханчева, която е юрист, е взела участие в машинация с парцели в с. Волуяк. БОЕЦ цитира правосъдно решение, съгласно което парцелите са ѝ били дарени през 2005 година от 81-годишен мъж. После обаче четирима души завеждат дело, с цел да си върнат собствеността. През 2012 година съдът признава, че те са същинските притежатели.

 

По информация на самия Гешев, жена му е давала сведения в ГДБОП. В прословутото си писмо до всички европейски институции и Съединени американски щати от края на м.г. Гешев дефинира това като напън върху себе си.

На 5 януари Специализираната прокуратура е изискала всички материали по преписката с претекста, че те се отнасят за магистрат и следва неотложно да се дават, разгласи Министерство на вътрешните работи. Но акцентира, че сигналът и инспекцията не съдържат данни за закононарушения, осъществени от магистрати.

 

Затова и спецпрокуратурата не е способена да води следствието и да изисква материали по тази инспекция. " Основателно поражда въпросът каква е повода спецпрокуратурата да изисква материали, въпреки да знае, че не е способена по случая ", се споделя в известието на Министерство на вътрешните работи.

 

Министерство на вътрешните работи е пратило всички материали по инспекцията на спецпрокуратурата и по този начин следите им се губят. На 22 март вътрешното министерство е поискало информация от държавното обвиняване за взетото отношение по изпратените материали от инспекцията. До момента отговор няма, изяснява Министерство на вътрешните работи.

Спецпрокуратурата не видя проблем с условието на инспекцията, защото писмото било " условно " - Министерство на вътрешните работи да прати материали,  единствено в случай че работи против магистрати. От спецпрокуратурата обаче не дадоха отговор какво са създали с материалите, пратени им от Министерство на вътрешните работи.

   Илиян Костадинов

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР