МВР, съвместно с Прокуратурата и ДАНС, ще вложи целия си

...
МВР, съвместно с Прокуратурата и ДАНС, ще вложи целия си
Коментари Харесай

Живко Коцев: МВР, заедно с прокуратурата и ДАНС, ще вложи целия си ресурс, за да обезпечи честен вот

Министерство на вътрешните работи, взаимно с Прокуратурата и ДАНС, ще вложи целия си запас и ще упражни всички законови пълномощия да обезпечи почтен избор и на втория тур на изборите. Няма да допуснем нарушавания на изборното законодателство, съобщи основният секретар на министерството Живко Коцев във видеообръщение, публикувано от ведомството.

Коцев показва, че е изработен разбор на всички рискови места и секции, където до момента са регистрирани нарушавания на изборното законодателство и там ще има засилено полицейско наличие. От Министерство на вътрешните работи допълват, че над 10 000 чиновници ще бъдат ангажирани с защитата на публичния ред по време на балотажите.

До през днешния ден са получени общо 2168 сигнала за нарушение на изборното законодателство и политическите права на жителите. Наблюдава се нарастване с 86,4% на подадените сигнали по отношение на тези за същия интервал на изборите за локална власт през 2019 година (1163) и 2,7 пъти по отношение на парламентарните избори през 2023 година (813), оповестиха още от Министерство на вътрешните работи.

Преобладаващата част от сигналите - 1161, са свързани с пазаруване на гласове в интерес на политически партии или обединения, 652 - за други нарушавания, 292 - за непозволена пропаганда, 43 - за заличаване на имущество, и 20 - за корпоративен избор.

От Министерство на вътрешните работи допълват, че по отношение на изборните нарушавания са формирани 192 досъдебни производства. За съпоставяне - през 2019 година те са 76, а за парламентарните избори през 2023 година - 151 броя. За период до 24 часа са арестувани 117 души и са формирани 2869 предупредителни протокола.

Във връзка с идните в неделя балотажи по места от Министерство на вътрешните работи означават, че продължава действието на денонощната открита линия на телефон 02 90 112 98 и на имейл [email protected] за подаване на сигнали от жители, свързани с нарушавания на изборния развой.

От дирекцията „ Български документи за идентичност “ е обезпечена опция на жителите, които не имат годни документи за идентичност, да упражнят правото си на глас на идните избори. Предвидено е ускорено издаване на персонални карти и съответните удостоверения. Общо за интервала от 30 октомври до вчерашния ден са признати 10 322 заявки и са издадени 10 701 персонални карти и 176 удостоверения.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР