МВР със съвети при пътуване. Ето какво е важно да

...
МВР със съвети при пътуване. Ето какво е важно да
Коментари Харесай

Съветите на МВР: През зимата избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват от снегонавяванията с предимство

МВР със препоръки при пътешестване. Ето какво е значимо да се знае:
Никога не тръгвайте без топли облекла, изправен автомобил и цялостен контейнер, поучават пътните служители на реда
Увеличеният трафик в дните през последния месец от годината – декември, изисква успокоение, рационално поведение  и опит зад кормилото. Характерни за времето са мокри, заснежени и заледени настилки, които  крият заплаха при превишена скорост, рискови изпреварвания и са несъответствуващи за рационализиране уменията на млади и неопитни водачи.

Шофьорите не би трябвало да сядат зад кормилото след приложимост на алкохол – контролът на пътна полиция в това отношение е непоколебим и праволинеен!
От ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив поучават: Планирайте своето пътешестване деликатно! Преди да тръгнете на път първо проверете прогнозата
Задължително е още преди да тръгнете на път е да ревизирате каква е метеорологичната прогноза и какво време ви чака по време на пътуването. От години е процедура у нас, при рисково време, метеоролозите да афишират сигнален код. Тази информация може да откриете на уеб страницата на НИМХ , там има специфична секция „ Опасни феномени “. Ако има разгласен оранжев или червен код, най-добре е да отложите пътуването, в случай че не е необходимо.
Подгответе автомобила си
Обърнете съществено внимание на подготовката на автомобила за зимния интервал – зимни гуми, вериги, въже за изтегляне, лопата, топли ръкавици, светлоотразителни жилетки и други Преди да потеглите, прегледайте главно редовността на спирачната система на колата си, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си аварийни крушки за възможна замяна.
Носете си топли облекла, обувки и заредете колата с повече гориво
Зимата е непредвидима, допустимо е да тръгнете с положително време, а единствено час-два по-късно всичко да се промени и да попаднете във вихрушка със снегонавявания. Възможно е да се стигне до затваряне на пътищата и да ви се наложи да чакате с часове в колата. При такава обстановка е значимо да сте готови с топло облекло, подобаващи обувки и ръкавици. Освен това постоянно зареждайте автомобила си с повече гориво в сравнение с ви е належащо за пътуването.
Внимателно избирайте своя маршрут
Изборът на маршрут е доста значим. През зимата избирайте да пътувате по първокласните пътища, защото те се почистват от снегонавяванията с преимущество. Винаги следете пътната конюнктура. Информация за нея може да се откри на уеб страницата на АПИ, на дежурния им телефон 0700 13020 и онлайн приложението , както и на уеб страницата на МВР .
Бъдете рационални с държанието си на пътя
През зимата вниманието на водачите би трябвало да е мощно изострено. Дори и на добре измит път, е допустимо да се попадне на сектор, който е горист. При това състояние е допустимо да се попадне на лед, на който с висока скорост автомобилът е мъчно управляем.

Ако ситуацията е усложнена и има мощен вятър и навявания, шофирането би трябвало да става постепенно и деликатно, изключително когато преминавате край здания, електропроводи и дървета.
Напомняме и за явлението „ черен лед “ – бъдете бдителни!
фотография: Булфото

На пръв взор настилката на пътя наподобява просто влажна, само че в действителност е покрита с тънка кора транспарантен лед.   „ Черен лед “ се образува заради разликата сред температурата на въздуха и тази на асфалта. Ако температурата на асфалта е под нулата, то влажният въздух при контакт с него образува тъничък и хлъзгав пласт, за който няма забележими индикации.

Спазвайте напътствията на способените органи и краткотрайната маркировка, сложена от контролните органи и пътните служби. Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани коли, маркирайте мястото и съобщете на „ Пътна полиция “ или на пътните служби посредством телефон 112.

Ако колата ви бъде затрупана, завържете дреха с ослепителен цвят на най-високата част от автомобила. Избягвайте непрекъснатата работа на мотора на луфт, заради заплаха газовете да влязат в купето и да ви отровят.

При формиране на колони от тапи, спирайте на отдалеченост, която разрешава изтеглянето ви и не използвайте спешната лента – оставете я свободна за избавителните екипи! Не спирайте да почивате навън, с изключение на в обитаеми места и крайпътни паркинги и мотели.

По време на път следете за ситуацията по радиото или интернет, в случай че тя се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото обитаемо място. Там се обърнете за помощ към административните управляващи на съответното кметство, Министерство на вътрешните работи или пътните служби.

При бедствено състояние следете по радиото напътствията на органите за пожарна сигурност и отбрана на популацията. Ако сте в неподвижна колона в тунел, неотложно загасете мотора, затворете компактно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте тъкмо напътствията на контролните органи.
Какво да създадем, в случай че се постанова да окажем първа помощ на попаднали в неволя?
Не се колебайте да окажете помощ на изпадналите в неволя. Измръзналите елементи на тялото се разтриват със алкохол и леко се масажират. Никога не разтривайте със сняг – тялото се преохлажда в допълнение и кожата може да се нарани. При измръзвания се постанова превозване на потърпевшите до болничното заведение. Когато би трябвало да се придвижвате пеш, екипирайте се с подобаващи обувки, топли облекла, ръкавици и шапки. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по надалеч от здания, стълбове и дървета. Вземете ограничения срещу измръзване на крайниците. Носете медикаментите, които са ви предписани от доктор и топли питиета.

Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от разнообразни институции (Агенция „ Пътна инфраструктура ”, Министерство на вътрешните работи, Спешна помощ) при подправен сигнал, може да коства човешки живот в действителна обстановка. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка.
Нека бъдем рационални на пътя, с цел да посрещнем най-светлите фамилни празници ЗАЕДНО с обичаните си хора!
Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР