МВР с нови разкрития за схеми с купуване на гласове.

...
МВР с нови разкрития за схеми с купуване на гласове.
Коментари Харесай

МВР и прокуратурата с взаимни обвинения заради купуване на гласове

МВР с нови разкрития за схеми с пазаруване на гласове. На празника на Министерството на вътрешните работи служебният министър Бойко Рашков разгласи, че при полицейска интервенция в Хасковско са арестувани трима мъже, у които са открити описи с имената на 28 000 гласоподаватели.

Рашков сподели, че прокуратурата се пробва да омаловажава достиженията на Министерство на вътрешните работи по линия на опитите за пазаруване на гласове. Това пък предизивика прокуратурата да му отговори.

Ежедневно Министерство на вътрешните работи получава доста сигнали за приготовление на злоупотреби с вота. За случая с обемните описи стана ясно, че те са открити в пристройка в двора на бащата на двама от арестуваните. При обиските са открити и други доказателства.

От думите на вътрешния министър стана ясно, че следствието е открило за коя партия са били предопределени гласовете от описите.

Той не спести и рецензии към прокуратурата за взаимоотношението на двете институции в битката с пазаруването на гласове.

Двама братя и синът на единия от тях са арестуваните в Хасковско. В тях са открити описи с над 900 страници с хиляди имена на гласоподаватели и номера на изборни секции. В дома на единия от тях са открити и пари - 83 банкноти от по 50 евро. Вътрешният министър съобщи, че арестуваните са свързани с избрана партия.

“По първични данни това са гласоподавателите на Политическа партия ГЕРБ. 28 000 гласоподаватели, които са по първични данни употребявани в предходните избори на 4 април и е подготвяно тяхното потребление и за изборите, които в този момент предстоят в неделя”, съобщи Бойко Рашков.

От партията дадоха отговор на казаното от вътрешния министър.

“Това е предизборна груба операция на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет. Време е Бойко Рашков да спре да споделя и да стартира да потвърждава изказванията си”, показват от ГЕРБ.

Проверява се информация и за друга скица в Хасковско - за операции с хартиените бюлетини на преносимите секции.

“Лицата се записват за преносима изборна секция като трудноподвижни лица. Говорим за над 600 индивида. Различни хора са, само че някои от решенията са примерно за високо кръвно, да кажем диабет - нещо, което не прави трудноподвижно лицето”, съобщи Станимир Станев, шеф на Главна дирекция " Национална полиция ".

Министърът заяви и за случай от Пловдив, където са открити бележници с данни на гласоподаватели и пари. Бойко Рашков подлага на критика прокуратурата, че омаловажава триумфите на полицията в битката с пазаруването на гласове.

" Най-лошото е, че при нас дойде информация, че тези инструкции да се постъпва по този метод идват от най-високо място. Засега ще кажа от прокуратурата, в което аз ненапълно се колебая, тъй като по-високото място е от друго място”, съобщи Бойко Рашков.

Прокуратурата също отговори на рецензиите, декларирайки воля за взаимоотношение с всички институции, имащи отношение към противодействието и разкриването на закононарушения.

" Прокуратурата на Република България, като част от правосъдната власт, има съществена роля в одобряването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да заплашват нейната самостоятелност посредством указване на напън, съставлява неприемлива интервенция в реализиране на конституционно избраните пълномощия на магистратите”, показват от Прокуратурата.

Според Бойко Рашков има сигнали, че тук-там в страната представители на полицейски дирекции получили инструкции от прокурори да не популяризират данни за пресечените порочни практики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР