МВР разследва бомбените заплахи по имейл до летища и медии,

...
МВР разследва бомбените заплахи по имейл до летища и медии,
Коментари Харесай

След фалшивите сигнали за бомби: Не се изключва авторите на заплашителните имейли да са деца

МВР проверява бомбените закани по имейл до летища и медии, от през вчерашния ден, взаимно с Европол. Заплахи ден по-рано е имало и в няколко европейски страни и Канада.

На летище София ситуацията е естествена и ограниченията за сигурност са общоприетите за летището, няма промени в полетния график след вчерашната вълна от имейли с анонимни закани.
Сигнали за бомба на няколко летища и в редакции на медии Не бяха открити взривни устройства
Нивото на опасност и подготвеност в страната не е променено, научи bTV от правоохранителните органи.

То остава жълто с гриф предизвестие.

Разследват дружно с Европол имейлите, изпратени до България и още няколко европейски страни. Не се изключва създателите на заплашителните имейли да са деца, тъй като изпращането им не изисква задълбочени знания.

Съобщенията са излъчени от провайдъри от Швейцария и Сейшелските острови. Целта им е била да внесат ужас и боязън и да затруднят работата на публични институции, само че не са постигнали търсения резултат, съгласно ГДБОП.
След вълната от бомбени закани: Подобни известия са били разпратени и в други страни от Европейски Съюз Не бяха открити бомби на нито едно от местата, само че се стигна до евакуация
" Избегна се всяването на непотребна суматоха и боязън у хората. Медиите и огромна част от летищата действат обикновено, не бяха открити взривни устройства и не се наложи повишението на степента на подготвеност ", съобщи ст. ком. Стоян Темелков, заместник-директор на ГДБОП.

Засега службите икономисват имената на другите страни, наранени от анонимните закани.

Използвани са принадлежности, които вършат подателя неизвестен.
В интернет има десетки сходни портали, които разрешават това.

Снимка: bTV
„ Има уеб сайтове, които оферират анонимни мейли, може да се употребява ВПН (виртуална частна мрежа) и тор система. Не е нужна някаква сериозна компютърна просветеност, с цел да бъде направено нещо такова”, сподели Станислав Атанасов, специалист по кибер сигурност.

Заплахите са изпратени от два имейл адреса. Разследващите се въздържат да оповестят дали характерът на известията води към хакерска формация. Оттам считат, че прилика със затворени учебни заведения преди няколко години в Лос Анжелис не е настояща.

" Напълно допустимо е и деца да са създали това действие под формата на смешка. Категорично е превеждано с гугъл преводач поради неточно употребяваните думи ", сподели гл.инспектор Михаил Драгоданов, шеф Сектор „ Противоправно наличие в интернет”, ГДБОП.
Сигнали за бомба на няколко летища и в редакции на медии Не бяха открити взривни устройства
Подборът на думите и обектите демонстрират, че задачата е била да се внесе паник, счита специалистът по киберсигурност Красимир Коев:

" Анализ на сходни мейли, официални съобщения, изпратени от терористи, които по-късно са направили действителни дейности, демонстрира, че самите мейли са по-кратки и употребяват по-агресивни думи, по нелогични изрази, до момента в който тук е въображаемо с тази цел да се всява боязън и суматоха в елементарните хора ", изясни той.

Днес няма нови сигнали у нас.

Статистиката на Министерство на вътрешните работи сочи, че от началото на годината са отправени 52 злоумишлени закани, основно по телефона, като огромна част от тях са от малолетни, малолетни и лица с психологични отклонения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР