МВР продължава да работи за отпадане на контрола и ограниченията

...
МВР продължава да работи за отпадане на контрола и ограниченията
Коментари Харесай

Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 г.

Министерство на вътрешните работи продължава да работи за отпадане на контрола и рестриктивните мерки за присъединение на България в Шенген по суша до края на 2024 година. Това съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов след среща с европейския комисар по вътрешните въпроси Илва Йохансон.

Той изясни, че присъединението на България и Румъния  е значима стъпка в връзките сред двете страни. Заедно преодоляхме компликациите, с цел да влезем в Шенген, удовлетворен е от връзките сред България и Румъния Калин Стоянов, като добави, че българските и румънските жители заслужават да употребяват всички привилегии на Шенген по въздух и море.

Благодарение на ограниченията, подхванати от лятото на предходната година - да се ускори с 30% и дейния разговор с Турция, се регистрира понижаване на миграционния напън . От началото на годината опити за прекосяване на българската граница са създали малко над 7000 жители на трети страни.
 С 69% е намалял миграционният напън на българо-турската граница
С 69% е намалял миграционният напън на българо-турската граница

Сред арестуваните максимален е броят на жителите на Афганистан

Заместник-министър ръководителят и вътрешен министър на Румъния Мариан-Каталин Предою похвали Калин Стоянов като добър вътрешен министър. Шенген не е единствено двустранен въпрос, а е европейски план, уточни Предою. Мерките, които са свързани с миграцията и проведената престъпност и напъните за присъединението на Румъния и България в Шенген по суша ще продължат, увери Предою. Румъния ще продължи работата си с останалите държави-членки, с цел да ги убеди, че заслужава да е в сухопътен Шенген. 3200 са опитите за нелегално прекосяване на границите от мигранти в Румъния.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че чака цялостното присъединение на България и Румъния в сухопътен Шенген. Иначе не е удовлетворена от това, че двете страни са в Шенгенското пространство единствено по въздух и море. Йохансон ще търси европейска поддръжка за рухване на рестриктивните мерки за сухопътния Шенген за България и Румъния.

Тя уточни, че двете страни са да бъдат пълноправни членове на Шенген за разлика от други страни. Границите на Европейския съюз се охраняват доста добре, съдействието сред България, Румъния и Турция е доста положително и като цяло се оправят доста добре, за разлика от други държави-членки, удовлетворена е Йохансон. За нея е значимо България и Румъния да станат пълноправни членове още със идващото решение на Европейския съвет.

Илва Йохансон увери, че няма риск България и Румъния да бъдат залети с незаконни мигранти. Някои запаси, които се употребяват във вътрешните европейските страни, ще бъдат ориентирани към защитата на външните граници, посочи тя.

Йохансон увери още, ще външните граници са доста добре предпазени с
 Движим се към пълноправно участие в Шенген, твърди министър Стоянов
Движим се към пълноправно участие в Шенген, твърди министър Стоянов

България е изпълнила критериите за пълноправно участие още през 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР