МВР призна, че заради тромавата процедура 50% от глобите за

...
МВР призна, че заради тромавата процедура 50% от глобите за
Коментари Харесай

Агенция и 3 министерства подкрепят по-ниската скорост в града и на магистрала

МВР призна, че поради тромавата процедура 50% от санкциите за нарушавания на пътя не се събират
Всички ведомства, които дават отговор за сигурността на пътя, поддържат намаляването на оптималната скорост в града и по автомагистралите. Това стана ясно на съвещание на парламентарната транспортна комисия в четвъртък.

От министерствата на вътрешните работи, на образованието и на превоза и от Агенция “Пътна инфраструктура ” са “за ” в градовете да има зони с позволена скорост до 30 км в час, а по автомагистралите тя да се смъкна от 140 на 130 км. Такова предложение смяна в Закона за придвижване по пътищата към този момент е направено от Министерство на вътрешните работи.

Главният секретар на министерството Петър Тодоров уточни, че един от огромните проблеми в България е с заплащането на санкции. Процедурата била доста тромава - първо се пишат актове, след това наказателните постановления се връчват персонално на нарушителя. Често обаче той се оказвал със заменен адрес и това водело до дълго отсрочване.

Създава се възприятие за безотговорност, а над 50% от нарушителите не си получават санкциите, уточни Тодоров.

Решението съгласно него било всеки, който има брошура, да се задължава да дава телефон и имейл за връзка, посредством които санкцията да му се връчва непосредствено.

“Когато не си заплати непринудено глобата, да му се забрани да има достъп до административни услуги, както и да не може да минава на годишен механически обзор ”, предлага още Тодоров.

Пред депутатите той изложи всички ограничения, които до момента е взело неговото ведомство, като единствено от началото на годината имало издадени над 960 хиляди акта и фишове.

От Държавна организация “ Безопасност на придвижването по пътищата ” предложиха цифровизация и на двустранните протоколи, които се попълнят при злополука, когато няма потърпевши. От ведомството поддържат и електронното образование и изпит за брошура, както и потребление на камерите в общините за определяне на нарушавания.

На полемиката в Народното събрание бе посочено още, че би трябвало да се построи връзка сред структурите, които издават медицински свидетелства на водачите и пътната полиция. Така нямало да се позволява да карат хора с влошено здраве.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР