МВР потвърди, че в България е открит тайник с оръжия,

...
МВР потвърди, че в България е открит тайник с оръжия,
Коментари Харесай

МВР потвърди, че има открит тайник с оръжие на Хамас

МВР удостовери, че в България е открит тайник с оръжия, за които се допуска, че са били предопределени за Хамас. Първоизточникът на тази информация беше немското издание " Шпигел ". Според нея оръжията е трябвало да бъдат употребявани за набези против еврейски религиозни здания в Германия. Според източници на Българска национална телевизия казусът е обвързван с акцията в Ямболско на 28 март, при която в гараж беше открит боеприпас с оръжия.

В Южна България в под земята склад са открити оръжия и муниции, които евентуално е трябвало да бъдат употребявани за офанзиви на Хамас против еврейски обекти най-вече в Берлин, оповестява " Шпигел ", базирайки се на източници от Федералното бюро за следствие на Германия.

През декември предходната година в Берлин и Ротердам бяха задържани четирима души - двама палестинци, ливанец и жител на Нидерландия по съмнение за връзки с Хамас.

Твърди се, че арестуваният ливанец е получил разпореждане от военното крило на Хамас да сътвори оръжейни скривалища в Европа, предопределени за терористични офанзиви.

Снимки на револвери и пълнители са открити в мобилния му телефон. Цифрови данни от фотосите са отвели проверяващите към Южна България, където оръжията са били заровени " в плик под дърво ". Българската полиция ги е конфискувала и унищожила, написа " Шпигел ".

" Принципно географското състояние на България, че е сред Турция и Западна Европа, най-много Германия, това улеснява и подтиква опцията да има такива локални депа, имам поради най-много логистични или пък недай си боже да има склад на оръжия, който да бъде открит на наша територия ", съобщи Владимир Чуков, арабист за Българска национална телевизия. 

Според източници на " По света и у нас " става въпрос за акцията от 28 март в ямболското село Дражево. Там, не под дърво, а в фамилен гараж, употребен като автосервиз, бяха открити пушки, револвери, патрони, противотанков снаряд, капсул-детонатори, детониращ връв, кутии с барут. Назначени бяха експертизи.

" За да отговорят на въпроса дали тези неща дружно или поотделно, или свързани с други материални доказателства биха могли да доведат до основаване на самоделно взривно устройство ", добави Ваня Щерева, основен проверяващ служител на реда, ОДМВР Ямбол.

Задържан беше 43-годишен престъпно проявен мъж, който и в този момент е в ареста.

" Хората, които вероятно биха го създали, са не толкоз по някакви религиозно-идеологически аргументи, а чисто финансови. Това са хора, които живеят доста маргинален живот, т.е. маргинализацията доста постоянно довежда до радикализацията ", сподели още проф. Владимир Чуков.

Има подозрение, че сходни хранилища са готвени и в Полша. Някои от обвинените в Германия и Нидерландия са пътували до такава степен неведнъж. Германските управляващи са били известени за случая от израелските секрети служби.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР