МВР отрича български гранични полицаи да са произвеждали изстрели срещу

...
МВР отрича български гранични полицаи да са произвеждали изстрели срещу
Коментари Харесай

Няма данни. МВР отрича граничари да са стреляли по бежанци на границата с Турция

МВР отхвърля български гранични служители на реда да са произвеждали изстрели против бежанци на границата с Турция. Това излиза наяве от публична позиция на министерството и от изказване на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев във връзка, на които се вижда по какъв начин сирийски мигрант е прострелян до българо-турската граница.

Става въпрос за взаимно следствие на Свободна Европа, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel, Sky News, ARD и The Times, в което се споделя за случай със сириеца Абдуллах ел Рюстум от 3 октомври тази година. Тогава той е бил дружно с група сирийски бежанци, влезнали нелегално на територията на България.

Мигрантите настояват, че са били върнати назад в Турция от българската полиция, само че в това време сред тях и униформените е зародило напрежение поради непочтено претършуване на дамите в бежанската група. По думите на сирийците те са почнали да хвърлят камъни, на което българските граничари са дали отговор със пукотевица. Тогава е ранен 19-годишният Абдуллах ел Рюстум.

Демерджиев удостовери в понеделник, че сходен случай в бил обект на следствие, акцентирайки, че не са открити данни в тази ситуация да има създадени изстрели от чиновници на Министерство на вътрешните работи. Министърът дефинира интернационалното журналистическо следствие като преднамерено.
 За първи път на видео. Как сирийски емигрант беше прострелян на българската граница  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

" Няма данни в този случай нито да е създаден изстрел от страна на български граничен служител на реда, нито да са извършени дейности дейни, нарушаващи по някакъв метод човешките права на някого ", сподели Демерджиев по време на брифинг в Министерския съвет в понеделник, помолен да разяснява случая с ранения сирийски емигрант.

Неговото изказване удостоверява формалната позиция на Министерство на вътрешните работи за случая, изпратена до Свободна Европа. Според нея бежанците са показали " нападателно и враждебно държание, което прераства във физическо принуждение – мятане на камъни и горящи предмети към българските служители на реда, служебния автомобил и охранителната кабинка ".

" От хвърлените камъни е потърпевш граничен служител на реда на ГПУ Средец. Нанесени са обилни материални вреди на български длъжностен автомобил " Ланд Ровър Дискавъри ", както и счупени прозорци на охранителната кабинка. "

От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи допълват, че " от видеото не излиза наяве от коя посока е изстрелът ", ранил Абдуллах ел Рюстум. Подчертават обаче, че от осъществената инспекция " излиза наяве, че от наша страна не са създавани изстрели ".

През последните месеци в България се случиха няколко произшествия с незаконни мигранти, при които починаха трима чиновници на Министерство на вътрешните работи, а един беше тежко ранен.

При гонене на рейс с незаконни мигранти в края на юли. По случая бяха упрекнати трима сирийци. През ноември пък на българо-турската граница беше, до момента в който охраняваше граничната ограда. След това турските управляващи задържаха двама братя, един от които след това беше освободен от съда в Одрин.

Последният случай стана на 22 ноември, когато при ново гонене на бус с мигранти тежко пострада различен служител на реда. Впоследствие основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки, само че те не бяха признати от президента Румен Радев.

Темата със отбраната на българо-турската граница от увеличаващият се от месеци мигрантски поток се оказа основна и поради очертаващото се следващо отсрочване на присъединението на България към Шенген., че ще поддържа Хърватия и Румъния, само че не е и България. към приемането на България – точно поради прекосяването на незаконни мигранти през нейна територия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР