МВР отчита ръст на на кражбите по домовете спрямо 2021

...
МВР отчита ръст на на кражбите по домовете спрямо 2021
Коментари Харесай

Експерт: Най-добрият вариант да предпазите жилището си, докато ви няма, е да поставите СОТ

МВР регистрира растеж на на кражбите по домовете по отношение на 2021 година За първите 10 месеца на годината са осъществени над 17 500 обири. Разкритите случаи са към 5400. Половината от кражбите са осъществени в София.

" Най-добрият вид да предпазите жилището си докато ви няма, е да поставите СОТ, без значение дали пътувате по празниците или в работно време. Това, което в последните години поевтиня и хората всеобщо употребяват, са така наречен уеб камери - свързани към домашната Wi-fi мрежа. Те разрешават отдалечено да охранявате жилището ", сподели специалистът по сигурност Здравко Дерелиев.

 Специалистът изясни, че Wi-fi камерите са любителски вид, до момента в който слагането на алармена система и включването на СОТ е по-добър вид. Той почерта, че засега малка част от хората застраховат домовете си. 

" Причините са в застрахователната просвета на българина. Много от компаниите, които оферират защита със СОТ, оферират и застраховка към контракта или така наречен обезщетение. Това е по-скоро имуществена отговорност, при която самата компания презастрахова този риск в някои от застрахователните компании. Това разрешава при кражба с щурм да бъдат възобновени вреди ", изясни Дерелиев.

Дограмите не са спънка за крадците, в случай че човек не е положил спомагателни ограничения за сигурност, сподели специалистът и добави, че най-хубавият вид е добра композиция сред механична отбрана и електронна отбрана - каквато е СОТ-ът. 

" Трябва да се погрижим за обезпечаването на жилището колкото е допустимо - прозорци, порти. Оттам нататък електронната отбрана е втората стъпка, която в композиция с първата повишава нивото на сигурност до такова, че крадците да изберат идващия апартамент ", разяснява гостът на Bulgaria ON AIR. 

Опитът на експерта демонстрира, че нормално СОТ се поставя след осъществена кражба или навлизане в жилището. По-лесно наличните жилища на първите етажи остават чест обект на обири, както и последните етажи. 

" Много зависи какво е направено като инвестиция в жилището си. В последните години обект на домовите обири най-често са бижута и пари ", уточни гостът.

Домовите обири постоянно се правят в светлата част на денонощието. Дерелиев изясни, че строителите от ден на ден обръщат внимание на отбраната на жилищата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР