„МВР няма на кого да се извинява заради ареста на

...
„МВР няма на кого да се извинява заради ареста на
Коментари Харесай

Спиридонов: МВР няма да се извинява за ареста на журналистите

„ Министерство на вътрешните работи няма на кого да се извинява поради ареста на журналиста от „ Биволъ” и сътрудника му от Румъния ", сподели шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той акцентира, че службата е работила със уеб страницата „ Биволъ” от години и до момента не се е случвало сходно нещо. Според Спиридонов служителите на реда не са надвишили правата си, а са спазили законовите процедури.

Двамата бяха арестувани до момента в който вършат следствие, а това провокира скандал.

Софийска градска прокуратура разпореди на Държавна организация „ Национална сигурност “ осъществяването на инспекция във връзка обява в уеб страницата „ Биволь “ – „ ДжиПи Гейт “: Гранд корупция с еврофондове и публични поръчки през консултантски компании “.

На 14.09.2018 година сигнал за нередности и измами при асимилиране на средства от европейски фондове, във връзка същата обява е постъпил до основния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на господин Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до ръководителя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния шеф на Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “. Сигналите от Томислав Дончев и от уеб страницата „ Биволь “ са обединени.

Предмет на инспекция ще са всички процедури по публични поръчки и асимилиране на средства от фондове на Европейски Съюз, разказани в обявата, както и присъединяване в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с обособените планове и тяхното финансиране, ще обхване и дейностите на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са предоставени съответни дейности, свързани с условие на документи, снемане на пояснения и инспекция на твърдяните обстоятелства. В хода на инспекцията ще бъде осъществено и взаимоотношение с КПКОНПИ.

Двама публицисти са били арестувани от радомирската полиция, до момента в който вършат следствие край село Егълница, заяви Асоциацията на европейските публицисти, опитвали да снимат по какъв начин се горят документи, уличаващи компании в злоупотреби с евросредства. От Министерство на вътрешните работи отхвърлиха публицистите да са били арестувани.

"С полицията се получи една поредност от неразбирателства, вид негоден телефон, по този начин или другояче ние бяхме арестувани по сигнала, който ние самите подадохме ", описа журналистът Димитър Стоянов в изявление за БНР.. Стоянов и румънският му сътрудник Атила Биро, както и един юрист, са били отведени за снемане на пояснения в РПУ Радомир, до момента в който провеждали журналистическо следствие.

Стоянов уточни, че след издание на публикация от офисите на уличената компания почнало целеустремено изнасяне на техника и документи.

Държавен произвол вижда АЕЖ в задържането на публицисти

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР