МВР лъже съзнателно за броя на убитите и ранените при

...
МВР лъже съзнателно за броя на убитите и ранените при
Коментари Харесай

МВР лъже за броя на жертвите на пътя?

МВР лъже умишлено за броя на убитите и ранените при автомобилни произшествия. Пропуските са били установени още в първите месеци на тази година, само че шефовете във ведомството решили да си затраят, научи "Труд ". Благодарение на неверната статистика лятото на 2017 година е с рекордно малко жертви. Може би настина починалите и ранените са по-малко, само че няма кака това да се потвърди при сегашните способи за събиране на информация на КАТ.
Според статистиката за летните месеци юни, юли и август тази година са починалите в произшествия са общо 180 при 233 за същия интервал на 2016 година Това слага лято 2017 наедно с рекордните 2012 година и 2013 година, когато жертвите са надлежно 179 и 181. За сегашния месец данните са още по-розови - 28 жертви до 15 септември, при 64 и 70 надлежно за 2012 година и 2013 година Рекордът за септември е от 2011 година – 51 убити.

Във всекидневните бюлетини на Министерство на вътрешните работи за пътната конюнктура обаче има и друга рубрика - ранени с заплаха за живота. Само от началото на месеца има 19 души, през юни те са били 42, през юли - 36, през август - 52. На първо число всеки месец обаче данните се "зануляват ". И няма мощ, която да накара Министерство на вътрешните работи да включва и умрелите в болница до 30 дни след произшествието на пътя.

През февруари т.г. двама специалисти по информация и разбор в Главна дирекция "Национална полиция " решили "на своя глава " да ревизират какво се е случило с близо 2000 души, записани "с заплаха за живота " през 2016 година Оказало се, че 39 от тях са умрял в границите на 30 дни след пътния случай. Следователно статистиката за 2016 година не е със 708 починали, а със 747. Когато специалистите докладвали на началниците си, никой не си мръднал пръста да промени отчетите. 

Така или другояче за предходната година България е преди всичко в Европейски Съюз, за фуражките няма значение дали жертвите са 99 или 106 на 1 млн. души от популацията. Единствената мярка, която последвала, била някаква директива до Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи да бъдат по-стриктни при събирането на информация от локалните лечебни заведения.

Наредба № I-183 от 2002 година за изискванията и реда за взаимоотношението сред контролните органи на Министерство на вътрешните работи и лечебните заведения при оказване на помощ на потърпевши при ПТП постановява в центровете за незабавна здравна помощ да се води амбулаторен дневник за потърпевшите. Там се нанася информацията за последствията от травматичното увреждане на потърпевшия на 30-ия ден от случая. Данните би трябвало да се съхраняват 3 години.

Независимо от съществуването на наредбата, няма написан ред за даване на събраната информация и потреблението й от Министерство на вътрешните работи. А и полицейските служби въобще не насочат запитвания към десетките общински, държавни и частни лечебни заведения по какъв начин върви лекуването на ранените. Разчита се само на информация от незабавните центрове. В Бялата книга на Обществения съвет по пътна сигурност е записано, че по данни на Министерство на здравеопазването за 2013 година са лекувани 15 000 ранени при произшествия, до момента в който Министерство на вътрешните работи регистрира 8776. Дори да има някакво застъпване от миналата година, то не би могло да е съвсем двойно, споделят специалисти.

Другата пробойна е при полицейските дознатели. Те работят по досъдебни производства за тежка телесна щета. Ако до 30 дни настъпи гибел казусът се преквалифицира. Но дознателят не си прави труда да заяви този медицински факт в съответната Областна работа на КАТ, с цел да бъде изменена статистиката.

Пътната полиция не демонстрира никаква самодейност да изиска данни от застрахователите какъв брой компенсации за убити и ранени се заплащат годишно. Най-малкото могат да сравнят тези данни със своите случай по случай. Току виж се окаже, че статистиката е напълно друга.

Сбърканата статистика на Министерство на вътрешните работи отива в Народното събрание, в Министерския съвет и по министерствата, в организации като "Пътна инфраструктура ", "Автомобилна администрация ", в общините. И по този начин въз основата на неверни данни се вземат значими решения.

Изключват умрелите с инфаркт

От статистиката, която води Министерство на вътрешните работи в края на всяка година прецизно се изключва един избран брой починали, за които при аутопсията е бил открит инфаркт. Само че и това се прави преднамерено, настояват специалисти пред "Труд ". Човек може да получи инфаркт при тежка злополука, а може и до момента в който кара, да свие настрана от пътя и да почине, без въобще да аргументи конфликт. За полицията това е едно и също. През 2016 година се установяват 30 случая повече на умряли от инфаркт, които се изваждат от статистиката, което в пъти повече от други години. 

Богдан Милчев, някогашен началник на КАТ София: Разрешиха да не се записва всяко ПТП

Богдан МилчевПроблемът е, че въз основата на неверната статистика на Министерство на вътрешните работи се вземат решения за понижаване на пътно-транспортните катастрофи, в това число и за промени в законодателството.Ясно е, че се изкривяват данните за умрелите 30 дни след произшествието. Изваждат се от статистиката и доста повече умряли от инфаркт. От опит мога да кажа, че за последните над 10 години в София случаите са били най-вече по два годишно, до момента в който през 2016 година са осем. 

С поправките на Закона за придвижване по пътищата, влезнали в действие от 21 януари т. година отпадна нуждата всяко ПТП да бъде записано в "Пътна полиция ". Това се отнася до така наречен "лееки произшествия ", само че още веднъж статистиката няма да е правилна, а оттова и противодействието на аварийността по пътищата няма да е дейно. 

По данни от 2016 година: Водим черната ранглиста в Европейски Съюз

България съвсем всяка година е отпред на черната ранглиста в Европейски Съюз за смъртност в произшествия. С 99 убити на 1 млн. поданици за 2016 година сме 3 пъти над страни като Швеция, Холандия, Англия, Дания. Плътно зад нас е единствено Румъния. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР