МВР изпрати днес на ВКП исканата информация, свързана със списъка

...
МВР изпрати днес на ВКП исканата информация, свързана със списъка
Коментари Харесай

МВР лаконично: Пратихме на прокуратурата исканата информация по списъка Петков

МВР изпрати през днешния ден на ВКП желаната информация, обвързвана със листата с обществено известни имена, който беше възложен от министър-председателя Кирил Петков. Това сбито известие популяризира пресцентърът на Министерство на вътрешните работи в петък.

Припомняме, че на 9 февруари министър-председателят Кирил Петков се яви във Върховна касационна прокуратура и отговори на въпроси на наблюдаващите прокурори, в хода на инспекция по реда на член 145 от Закон за съдебната власт, по отношение на лист с имена на лица, възможни причинители на стопански и престъпни закононарушения.

Министър-председателят е дал на наблюдаващите прокурори медийни изявления, свързани с 19 лица, за които твърди, че евентуално са направили престъпни и стопански закононарушения.

По думите на началника на политическия кабинет на Петков - Лена Бориславова, описът е юридически по информация, начерена посредством " Google ".

" Ще се веселя, в случай че Министерство на вътрешните работи спомага на прокуратурата. Не сме подбирали медиите, а сме ги дали по отношение на това, което " Google " демонстрира. Даже, доста от тях аз персонално не чета и проследявам ", уточни Бориславова на 9 февруари.

Същият не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово откритите им отговорности по откриване на закононарушения, за което да уведомят прокуратурата. Същата, според член 127 от Конституцията, следи за съблюдаване на законността, като e само способена да притегля към наказателна отговорност лица, направили закононарушение и да поддържа обвиняването по наказателни каузи от общ темперамент, оповестиха тогава от държавното обвиняване.

Прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, цялостна информация за лицата, както и за това дали и какви дейности са подхванали според законовите им пълномощия.

Прокуратурата на Република България припомня, че по реда на член 198 Наказателно-процесуален кодекс и при съблюдаване презумпцията за невиновност, българската общност е била навреме осведомена по отношение на предприеманите дейности по следствия, касаещи част от посочените от министър-председателя лица. Същото може бъде тествано на формалния уебсайт на Прокуратурата на Република България.

Прокуратурата адмирира изразеното предпочитание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимоотношение сред правосъдна и изпълнителна власт, в частност Министерство на вътрешните работи, за битка с престъпността и повече правдивост, каквито са упованията на българското общество.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР