МВР издава документи през цялата седмица преди изборитеМоже да се

...
МВР издава документи през цялата седмица преди изборитеМоже да се
Коментари Харесай

Паспортните служби отворени на 3 и 4 април

МВР издава документи през цялата седмица преди изборите
Може да се гласоподава и с персонална карта с изтекла годност

Не се извършват експресни поръчки

Паспортните служби в цялата страна ще бъдат отворени и в деня за размисъл 3 април, и в деня на вота 4 април.

При изключителната конюнктура поради COVID-19 на изборите за 45-то Народно заседание жителите ще могат да гласоподават и с персонални карти и паспорти с изтекла годност. Но в случай че документите са изгубени, откраднати, развалени или унищожени, техните притежатели би трябвало да отидат в паспортните служби, с цел да си извадят уверение, с което да могат да вземат участие във вота.

На 3 април - събота, гишетата в паспортните служби ще работят от 8,30 до 17 ч, както в другите работни дни. На 4 април работното време ще е удължено до 19,30 ч, като жители ще бъдат одобрявани до 19 ч. Както и при други избори, издадените удостоверения на хора със изгубени, откраднати или унищожени документи ще са годни единствено за изборния ден и единствено да послужат за легитимация пред Секционната изборна комисия. Наред с удостоверението жителите ще подават и заявки за нови персонални карти, които ще бъдат издавани с бързи поръчки до 3 дни или с елементарни до 30 дни. Експресни поръчки за един ден няма да бъдат изпълнявани на 3 и 4 април.

От Министерство на вътрешните работи твърдят, че са основали организация през цялата работна седмица от понеделник 30 март до петък 2 април да обслужват ускорено жителите с откраднати или унищожени документи. Те ще имат късмет до края на работния ден на 2 април да получат новата си персонална карта. Само при положение, че това е невероятно, ще им се издава уверение, с което да могат да гласоподават.

От паспортните служби припомнят, че жителите, които желаят да трансформират регистрацията си по непрекъснат или сегашен адрес, би трябвало да получат уверение за новата адресна регистрация, което се издава от съответната общинска администрация.
От Министерство на вътрешните работи приканват: Вижте по кое време ви изтича персоналната карта
Личните карти, изтичащи след 1 февруари 2021 година, нямат удължена годност. Притежателите им в едномесечен период би трябвало да си ги възобновят, приканват от Министерство на вътрешните работи. Ако останат с невалидни персонални карти хората рискуват да бъдат лишени от голям брой услуги от банки, застрахователи, от обществени помощи и други

Заради изключителното състояние с 6 месеца бяха удължени единствено документите, изтичащи в интервала от 13 март 2020 година до 31 януари 2021 година Това значи, че притежателят на карта, годна до 31 януари, може да се легитимира с нея на територията на страната до 31 юли.

В момента няма огромни опашки пред паспортните служби, в това число и в София. Въпреки това по две районни ръководства дежурят и в събота от 8,30 до 14,30 ч. На 27 март ще бъдат отворени гишетата в паспортните служби към Второ и Седмо РПУ. От предходната година столичани към този момент могат да подават заявки за нови документи без значение към кое РПУ е адресната им регистрация.
ЦИК: Протоколите няма да се трансформират
Книжата съответствали на Изборния кодекс



Говорителите на ЦИК Таня Цанева и Димитър Димитров.

Протоколите за гласоподаване за оптимално улеснени. Това разгласи представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на постоянния брифинг на комисията. Пред “Труд” шефът на УС на “Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов предизвести, че усложненият протоколът ще сътвори проблеми с обработването на данните и че има заплаха да се забави оповестяването на резултатите.

Другият представител на ЦИК, Таня Цанева съобщи, че няма да се трансформират протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не подхожда на условията в Изборния кодекс. Според говорителката на ЦИК всяка партия по традиция в предизборната акция се заигравала и с тематиката за протоколите. По-рано на конференция от Политическа партия ГЕРБ показаха терзания, че изборният протокол е прекомерно комплициран (виж стр.4).
На Районните изборни комисии няма да се наложи да работят с машините за гласоподаване, значимо е секционните комисии да знаят по какъв начин да работят с тях, добави Димитър Димитров. Таня Цанева посочи, че узаконяването на машините ще завърши до 31 март и няма съображение за каквито и да било опасения във връзка с устройствата за гласоподаване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР