МВР има абсурден проблем с растенията канабис, които се отглеждат

...
МВР има абсурден проблем с растенията канабис, които се отглеждат
Коментари Харесай

МВР се чуди какво да прави с канабиса в саксии

МВР има неуместен проблем с растенията канабис, които се отглеждат в саксии, както и в така наречен домашни оранжерии. Това излиза наяве от промени в разпоредба, качени за публично разискване на уеб страницата на силовото ведомство, написа Mediapool.

Оказва се, че сега няма нормативен ред за унищожаването на тези растения. Такъв е очакван единствено за засадените по ниви, т.е. на терен. Заради неналичието на правила се оказва, че канабисът от саксии не може да бъде погубен, както се постъпва с другия. Освен това митниците, които би следвало да съхраняват опиати, когато те са материални доказателства, от време на време бавят приемането им, което пък води до закъснение и на делата за опиати.

От равнища може, от саксия – не

Всичко това се случва поради пропуски в разпоредба, която указва по какъв начин се взимат проби от растения като канабис или пък други – опиев мак, кокаинов шубрак и така нататък По предписание, когато такива бъдат отглеждани нелегално и открити при полицейска интервенция, от тях се взимат така наречен представителни проби, на които да се направи експертиза и надлежно да бъдат употребявани като доказателства. При канабиса това са листата, цветовете и плодните връхчета. При мака – главите и стеблата без корените, а при кокаиновия шубрак – листата.

След това всички растения би трябвало да бъдат унищожени. Методите са два – разораване на терена и изгаряне на продукцията. Нито една от двете процедури обаче не може да се приложи за растенията, отглеждани в саксии.

Това води до следния парадокс, разказан в отчет на вътрешния министър Калин Стоянов:

" Предвиденият ред в наредбата се отнася до запазване и заличаване на наркотични растения - засети с марихуана ниви и площи, при които се изземат представителни проби на място от съответната равнища, а останалото количество следва да бъде унищожено посредством изгаряне и разораване на равнищата или площта. Към момента в наредбата липсва правна уредба по отношение на случаите, в които се изземва марихуана и/или други наркотични растения, засети и отглеждани в домашни условия (в саксии) или спонтанни пространства - " оранжерии ".

Така в един миг се оказва, че полицията просто не знае какво да прави с тях. Опцията е да ги предадат на митниците, само че отново заради неналичието на правила е открит " неофициален ред ".

Проблем след проблем

Неформалният ред значи следното – при изземване на материално доказателство проверяващите се обаждат в организация " Митници " за авансово опазване на дата и час. Обикновено това е след към два месеца.

" Забавянето от повече от два месеца на предаването на наркотичните субстанции прави невероятно приключването на досъдебните производства от тази категория в рационални периоди, защото наблюдаващите прокурори изискват да бъде прибавен към материалите по съответното досъдебно произвеждане и приемо-предавателен протокол от Централно митническо ръководство, какъвто не може да бъде прибавен, защото наркотичните субстанции не са предадени ", показва вътрешният министър.

Затова се предлага в бъдеще наблюдаващият прокурор да написа категорично разпореждане, с което да се подрежда унищожаването на откритите растения. Те отново ще се изпращат в митническите ръководства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР