МВР и НАП влязоха на проверка в Автомагистрали ЕАД. По

...
МВР и НАП влязоха на проверка в Автомагистрали ЕАД. По
Коментари Харесай

МВР и НАП влязоха в Автомагистрали

МВР и Национална агенция за приходите влязоха на инспекция в " Автомагистрали " ЕАД. По първична информация инспекцията е обвързвана с Автомагистрала " Хемус ". По-рано Главна дирекция " Национална полиция " стартира инспекция за нарушавания при строителството на автомагистралата. В сряда лотовете 4 и 5 бяха снимани с дрон, с цел да се откри дали по тях е осъществявана активност, стана ясно от изказване на шефа на ГДНП гл. ком. Станимир Станев. Проверки ще има и по останалите лотове.

Причината за почналото следствие са изнесените данни от районния министър Виолета Комитова за непозволено изплатени големи задатъци за строителство на избрани сектори, по които обаче няма действия или са в най-малък размер. Ще се ревизират и договорите по тях.

" За лот 4 са преведени 75 млн. лева, от които 72 млн. лева на подизпълнителска компания. За лот 5 са дадени 91 млн. лева, от които 84 млн. лева са преведени на друга компания подизпълнител. За да пресъздаваме този терен, ще правим снимане с дрон и ще създадем фотоси по протежението на автомагистралата ", разяснява Станев. Той уточни, че ще бъдат обследвани терените, тяхната благосъстоятелност, дали са били отчуждени и за кои има позволение за градеж. Ще се наблюдава цялото придвижване на паричните средства и тяхното асимилиране за съответните действия, осъществени на автомагистралата. Според договорите би трябвало да има наемана техника и доставка на материали.

" Искаме да забележим на място къде е техниката и ще проверим къде са материалите ", споделя Станев. Според него инспекциите ще приключат до няколко седмици. Ангажирани са специалисти от всички структури на Министерство на вътрешните работи. Най-вероятно на по-късен стадий ще се образува и съответното произвеждане. Когато имаме задоволително данни, ще бъде докладвано и на прокуратурата, добави шефът на ГДНП.

Пакет с промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) е изготвило Министерство на регионалното развитие, с цел да се предотврати появяването на кавги, правосъдни каузи и разногласия за нерегламентирано строителство и " пояснение " на нормативни актове. Част от нашумелите образци са свързани със гибелта на 16-годишно момче от противозаконен кабел на столичния бул. " Академик Иван Гешов ", небостъргача на " Артекс " в кв. Лозенец, голямата дискотека на плажа в къмпинг " Смокиня ", която по документи е преместваем обект. Предложенията показа районният министър Виолета Комитова. Те ще бъдат импортирани в новия парламент.

В Закон за устройство на територията би трябвало да бъде неразрешено към преместваеми обекти да се построяват външни връзки като подаване на ток и вода без позволения за градеж, уточни Комитова. В момента зареждането на такива обекти става единствено с наставление на експлоатационните сдружения, без да се изисква позволение за градеж. " В случая с убитото от ток момче никой не е поставил подписа си под нерегламентираните свързвания на павилионите на тротоара на бул. " Гешев ". Трябва да се постави ред ", сподели Комитова. Според арх. Влади Калинов, началник на ДНСК, хоасът с нерегламентираните свързвания е причина и за загрозяването на градската среда с опънати кабели на всички места.

В Закон за устройство на територията би трябвало ясно да се регламентира срокът на деяние на строителните разрешителни. " Знаете в тази ситуация " Артекс " 20 адвокати дадоха 20 мнения по кое време изтича тяхното строителство за градеж. В закона предлагаме да се разпише ясно, че разрешението важи само от датата на издаването му ", сподели Комитова. " Законовата корекция не е единствено поради " Артекс ", съвсем всички строители на огромни здания в страната не знаят по кое време им изтича разрешителното за градеж ", добави арх. Калинов.

Друга законова смяна би трябвало да реши казуса с преместваемите обекти, които в действителност са постоянни, големи постройки и за които ДНСК се оказвала с вързани ръце. Причината е, че Закон за устройство на територията не планува държавният строителен контрол да се намеси и да спре сходни постройки, нито да ги унищожи. Такъв е казусът с дискотеката на плажа в къмпинг " Смокиня ", която се появи това лято с позволение на локалната община. С смяна в Закон за устройство на територията желаеме да бъде регламентирано ДНСК да може да ревизира още преди да се осъществя сходен план, сподели Калинов.

Министър Комитова съобщи, че би трябвало да бъде облекчено издаването на разрешителни за градеж, тъй като сега неналичието на ясни периоди и продължителната процедура е източник на корупция. " Мъчителният развой на издаване на разрешителни за градеж затруднява всички български жители и всички вложители. Тежката и продължителна процедура е изгонила доста задгранични вложители. 10-процентният налог у нас не ги топли, за тях времето е пари и те не може да чакат 3-4 години, до момента в който получат позволение за градеж за по-сложните обекти ", разяснява Комитова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР