МВР и МОСВ работят по реализирането на проект „Разширяване на

...
МВР и МОСВ работят по реализирането на проект „Разширяване на
Коментари Харесай

Демерджиев: Превенцията е ключов елемент по отношение на подхода към бедствия и аварии

МВР и Министерство на околната среда и водите работят по реализирането на план „ Разширяване на системата за ранно предизвестие и обявяване на популацията на равнище LAU и рационализация на СРПО на органите на изпълнителната власт “, който е на стойност над 48 млн. лв. и е финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година

В рамките на плануваните действия, чието осъществяване ще продължи 11 месеца, ще бъде построена сиренна система за популацията в 106 общински центъра, попадащи на територията на 11-те области с построени Регионални контролни възли (Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Стара Загора) и обектите с висок рисков капацитет по повод сериозна инфраструктура на съответната територия, присъединени към Националната система за ранно предизвестие и обявяване (НСРПО), както и в общински центрове в области, готови за създаване на СРПО (Видин, Перник, Ямбол). Ще бъде осъществена и рационализация на СПРО на органите на изпълнителната власт и на съставните елементи на Единната избавителна система.

С осъществяването на дейностите по плана ще се обезпечи навременно предизвестие и обявяване на хора на територията на даден общински център за идно или настъпило злополучие и лъчение на инструкции за нужните ограничения и следващи дейности посредством акустични сигнали и гласова информация на „ живо “.

Сред предстоящите резултати са: увеличение с 9,6 % на популацията с опция за оповестяване; възстановяване на предварителната защита посредством ранна интервенция с съответни ограничения, създаване на просвета за отбрана на популацията и ефикасна реакция при бедствия на всички управнически равнища. Модернизирането на СРПО и съставните елементи на Единната избавителна система ще обезпечи увеличение на абонатния потенциал, включване на спомагателни доброволни формирования и надеждно и модерно софтуерно действие на системата.

„ Добрата екипна и бърза работа на двете министерства даде опция да осъществяваме този толкоз значим план за частичното уведомяване на жители, който визира общински центрове с население общо към 650 000 души “, уточни при показване на плана заместител министър-председателят по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той акцентира основното значение на предварителната защита във връзка с метода към бедствия и повреди и в този смисъл посочи полезността от сполучливото привършване на плана на територията на цялата страна. Вътрешният министър посочи, че модерната система дава отговор на най-хубавите модерни мостри, разрешава гласово обявяване съответно какво е бедствието, както и какви дейности и ограничения би трябвало да бъдат подхванати. По този метод ще бъде обезпечена съответната реакция с оглед ограничение на вредите от бедствия и повреди.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР