МВР и ДАНС са започнали операция срещу корупцията в дърводобива

...
МВР и ДАНС са започнали операция срещу корупцията в дърводобива
Коментари Харесай

Акция “Антикорупция” удари горските в Северозапада

МВР и ДАНС са почнали интервенция против корупцията в дърводобива и дървопреработката в Северозападна България.

Двама горски чиновници са арестувани, правят се разпити на лесничеи, предприемачи и секачи, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Монтана. Според осведомени следствието е почнало още през януари тази година след сигнал за далавери при сечта на гори в регионите на Лом, Монтана и Берковица.

Във вторник служители на реда, жандармеристи и сътрудници на ДАНС са влезнали в Държавното горско стопанство в Лом и са направили обиски на още 12 адреса – офиси на компании и жилища в Лом, Монтана, Берковица и крайдунавското село Сливата.

Спецченгетата са иззели голям брой документи, парични суми, мобилни телефони и портативен компютър. Лични обиски са осъществени на Г. Г./35 г./ от Лом, Ц. А./52 г./ и П. Д./41 г./. горските шефове Г. Г. и Ц. А. са арестувани за 24 часа. Разследването тече на територията на областите Монтана и Плевен, подхванати са процесуално-следствени дейности във връзка с длъжностни лица от ДГС – Лом и представители на компании за дърводобив и дървообработка, обявиха от полицията.

Според осведомени количеството добиван дървен материал в Ломско е неголямо – към 5-6000 куб. м. годишно. Между компаниите за сеч и преправка обаче от години имало спорове за отпусканите им размери и обвинявания във фаворизиране от горските на обособени предприемачи.

Една от най-големите компании, които секат край Дунав, е в крайбрежното село Сливата – там сеч тече и в горите на сушата, и на островите, споделиха локални поданици. „ Работата по случая продължава. Прокуратурата ще изиска 72 часов арест за арестуваните към този момент лица ”, сподели представителят на Окръжната прокуратура – Монтана Лилия Илиева.

„ Информирани сме за интервенцията на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Часове преди тя да стартира открихме несъответствия в докладите за отсечена, извозена и продадена дървесина в региона на Лом и изпратихме в Горското стопанство писмо с искане да получим уточнения. Оттам обаче не съумяха да ни отговорят, тъй като полицията влезе и стартира инспекции. Изчакваме резултатите от следствието, с цел да вземем нужните ограничения! ”, разяснява шефът на Северозападното държавно дружество Цветко Цветков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР