МВР Главният секретар на МВР и директорът на ГДБОП определиха

...
МВР Главният секретар на МВР и директорът на ГДБОП определиха
Коментари Харесай

Подробности за намереното в морето огромно количество кокаин! Проверяват кораби и лодки

МВР Главният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефът на ГДБОП дефинираха случая с огромното количество кокаин в морето като емблематичен за оперативното съдействие сред българските и румънските полицейски управляващи.

След получена информация от румънските управляващи, чиновници на Групово дело " Гранична полиция “ подхващат спомагателни ограничения за наблюдаване на черноморската ни граница, заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Ивайло Иванов. Той напомни, че в края на предишния месец, в крайбрежната зона на Румъния бяха открити над звук и 200 кг кокаин.

В резултат на основаната организация, през вчерашния ден вечерта, при обход, граничен полицейски наряд от ГПУ- Каварна вижда покрай брега, в региона на фара на Шабла, избавителни жилетки. В рамките на подхванатите дейности граничните служители на реда откриват, че жилетките са обгърнати към 6 сака със характерно сгънати пакети, които са извадени на брега. Извършен е полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. Всеки чувал е към 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета. Общото му количество е 169.028 кг. Действията са осъществени под управлението на Окръжната прокуратура в Добрич, посочи основен комисар Иванов и даде висока оценка за тясното съдействие, с помощта на което е разкрито голямото количество кокаин.

По случая е формирано досъдебно произвеждане по член 242, алинея 4, във вр. с алинея 2 от Наказателен кодекс за контрабанда на кокаин в изключително огромни размери. По думите на основен комисар Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, това е емблематичен случай за съдействие сред българските и румънски полицейски управляващи. Предполага се, че рисковото вещество е с централизация над 90% и в този си тип има заплаха от предозиране. Той даде образец, че нормално такова вещество се разрежда 3:1 при продажба на дребно и единствено с помощта на извършените професионални дейности е предотвратено разпространението  му. Главен комисар Спиридонов уточни, че на едро 1 кг кокаин се пласира за 80 хиляди лева, а цялото количество  - за 13.6 млн.лв. на едро. На пазара на дребно себестойността му би достигнала 71.4 млн. лева

На мястото е изпратен граничен полицейски транспортен съд за проучване на региона и осъществяване на спомагателни инспекции на плавателни съдове по море. На Граничен контролно-пропусквателен пункт - Балчик и Варна са тествани всички риболовни кораби, завръщащи се на брега. Продължава претърсването на региона от граничен полицейски транспортен съд, като с предписание на премиера, хеликоптери на ГДГП и МО облитат региона. Съсредоточени са и полицейски сили на ОДМВР-Добрич и сили на жандармерията.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи се обърна с зов към локалните жители, в случай че виждат в морската зона необикновени премети, незабавно да подадат сигнал на тел. 112.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР