МВР е възстановило порочната си практика отпреди няколко години да

...
МВР е възстановило порочната си практика отпреди няколко години да
Коментари Харесай

МВР върна порочната практика да прави дарения само на себе си

Министерство на вътрешните работи е възстановило порочната си процедура отпреди няколко години да прави дарения единствено на себе си през личната си компания "Безконтактни мултиплексорни вериги " (БМВ), като по този метод заобикаля възбраната да получава дарове.

Това излиза наяве от доклада за първите шест месеца на годината, качен на страницата на вътрешното министерство и представено от в. "Сега ".

Общата стойност на даренията е 591 145 лева Сред донорите с изключение на БМВ са и посолствата на Китай и Съединени американски щати. Пари са давали и редица дребни и небогати общини, които по традиция заплащат бензина на патрулките, въпреки Министерство на вътрешните работи да разполага с бюджет от над 1 милиарда лева всяка година.

Ограничението да се получават дарения бе въведено преди няколко години, откакто стана ясно, че полицията е получавала дарове от хора, които проверява. Бе оставена обаче опцията да подаряват общини и държавни компании. Така през БМВ, която години наред бе монополист в производството на регистрационни номера за коли, министерството получаваше техника за милиони. Това кранче бе спряно, когато компанията бе трансферирана в транспортното министерство. Даренията, като се изключи тези от непознати страни и интернационалните организации, бяха неразрешени от Цветлин Йовчев, само че още веднъж позволени от Румяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 година в град Шипка. Завършила... към профила. Впоследствие, през февруари 2016 година, БМВ бе върната тихомълком под шапката на Министерство на вътрешните работи.

За първите шест месеца на годината БМВ е дарила две коли на Министерство на вътрешните работи, излиза наяве от доклада. Едната е на стойност 28 227 лева, а другата - 5936 лева Освен от личната си компания полицията продължава да получава дарения и от общини, написа в справката. Сред тях са силистренските кметства Дулово, Алфатар, Тутракан, Ситово и Кайнарджа. Най-голямото подаяние е за над 1600 лева, а останалите в района са от 150 до 900 лева Ремонтът на една кола за 600 лева е заплатен от Бяла Слатина, която се намира в бедния Северозападен район.

Не по този начин обаче стоят нещата с община Ямбол. Оттам са подарили на Министерство на вътрешните работи 10 000 лева за гориво. Пловдивската община Родопи пък е дала 9000 лева за гориво на три районни ръководства. Най-сериозното подаяние е за 130 хиляди лева и е направено от община Пловдив. Оттам са купили техника за локалната лаборатория на Министерство на вътрешните работи.

Бургаските общини Руен, Айтос, Несебър, Камено, Поморие и Средец също са се отчели със съществени дарения. В Несебър са дадени над 30 хиляди лева за гориво. Община Руен е дала 9000 лева, а Поморие - 8400 лева С 3858 лева пък община Елхово е купила медикаменти и консумативи на дирекция "Миграция ", чиято съществена работа е по линия на бежанците.

Община Стражица е дарила административна постройка за 42 хиляди лева на локалната пожарна, а Велико Търново е платила 15 хиляди лева за капиталов план за потребностите на Министерство на вътрешните работи. Община Елена пък е дала триетажна постройка за близо 142 хиляди лева на локалната полиция. В Полски Тръмбеш са купили пожарникарско облекло за над 2000 лева Каолиново и Върбица са купували наркотестове и бензин, а Плевен, Пордим и Кнежа - гориво.

Две коли за над 22 000 лева са подарени от община Аксаково на варненското Пето РПУ. Едно подаяние за 6000 лева е направило на кюстендилската полиция и Югозападното държавно дружество, което дава отговор за горите в района.

Дарението на китайското посолство е на стойност над 37 хиляди лева, само че е разказано единствено като "движими движимости ". От посолството на Съединени американски щати пък са дали използвана система за инспекция на багаж за близо 30 хиляди лева Записано е и още едно интернационално подаяние - компютърни материали от Висшия институт за образование в региона на правораздаването във Франция. То е на стойност едвам 50 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР