МВР е изготвило методически указания, с които се регламентира начинът

...
МВР е изготвило методически указания, с които се регламентира начинът
Коментари Харесай

МВР пази в тайна как ще проверява охранителите, алармират от бранша

МВР е изготвило методически инструкции, с които се регламентира методът за осъществяване на инспекция на частните охранителни компании, само че не счита да ги огласява.
 За юридическата техника и още нещо *  Парламентът тихомълком анулира защитата на обитаеми места от частници  Сигурност на концесия или по какъв начин законотворци отстъпиха отговорности на Министерство на вътрешните работи в частни ръце
За това сигнализират от Индустриален клъстер " Сигурност ". В позиция, публикувана посредством Българската стопанска камара, чийто член е клъстерът, се показва, че на охранителните компании е отхвърлен достъп до методическите инструкции, макар че не са държавна или служебна загадка.

Звучи много корупционно да се крие от проверяваните какво ще се ревизира и по какъв начин ще се пояснява от проверяващите един нов и много спорен Закон за частната охранителна активност, се показва в позицията на охранителните компании и упорстват Министерство на вътрешните работи да преразгледа отхвърли да даде напътствията на заинтересуваната страна.

В позицията се подлага на критика и прокарването " на мрачно " на промени в Закона за частната охранителна активност. С редакции в преходните и заключителните разпореждания на Закона за правната помощ, в последния миг депутати анулираха атакувания в Конституционния съд текст, с който се вкарва лиценз за защита на урбанизирани територии. 

Народните представители стават все по-изобретателни в намирането на способи да НЕ съгласуват бъдещите и/или сегашни свои дейности със своите гласоподаватели. Нещо повече – посочената смяна е показателна за метода, по който се прокарват законодателни промени на мрачно. Утре това може да се трансформира в нормална процедура за осъществяване на основни промени в законите, по които заинтригуваните страни няма да имат опция да създадат рекомендации и или възражения, с цел да отстоят правата си, се показва в позицията.

От клъстера напомнят, че измененията са направени в специфичен закон посредством преходните и заключителни разпореждания на различен закон, който няма нищо общо с охранителната активност. Промените не са разисквани с бизнеса, нито и от депутатите от отрасловата комисия по вътрешна комисия и публичен ред. Не е направена и оценка на въздействието. 

От клъстера показват още, че:

Въпреки обществените изказвания за основаването на „ стабилно и транспарантно законодателство, основано на европейското такова и партньорството сред Министерство на вътрешните работи и компаниите от бранша в битката с стандартната престъпност “, практиката демонстрира таман противоположното. Приема се законодателство, обвързвано със свръхрегулация и административни рестриктивни ограничения. Приема се законодателство, в контраст на заявените изказвания за понижаване на административната и регулаторна тежест и създаващо причина за нарушение на правилата на равнопоставеност на субектите в бранша, опериращи в изискванията на пазарна стопанска система.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР