МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов

...
МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов
Коментари Харесай

Съдът иска МВР да намери позиция на съпругата на Мартин Божанов - Нотариуса

Министерство на вътрешните работи да предложи подобаваща служба на вдовицата на Мартин Божанов - Нотариуса. Това подреждат две правосъдни инстанции по делото, което Гергана Божанова води против уволнението си от ГДБОП през юли 2021 година

 

Както е известно, сега Божанова е в отпуск по майчинство, а шефовете в Министерство на вътрешните работи са много уклончиви по въпроса могат ли да я уволнят по-късно. На 19 май 2021 година тя е назначена в ГДБОП като като стажант-кандидат, спечелил конкурс за държавна работа в Министерство на вътрешните работи на служба " младши проверяващ служител на реда – старши служител на реда ". На идващия ден тя встъпва в служба, а ден покъсно е и изпратена на курс за в началото професионално образование. В началото на юни 2021 година Антикорупционният фонд разгласява кино лентата си " Списък за бърз надзор ", в който е разказана историята на конфликта на Веселин Денков със спецправосъдието, а Божанов е осветлен като правосъден брокер, оповестява " Сега ".

 

На 26 юли 2021 година е препоръчано служебното правно отношение с Божанова да бъде прекъснато, защото ѝ е отхвърлен достъп до класифицирана информация. Божанова обаче апелира уволнението си и печели делото против Министерство на вътрешните работи на две инстанции. Първо арбитър Калинка Илиева от Административния съд в София, а по-късно, през март 2022 година, и висшите съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска и Тинка Косева одобряват, че Министерство на вътрешните работи не са спазили процедурата. Божанова е можело да бъде уволнена единствено откакто първо ѝ е препоръчана подобаваща служба, която не изисква достъп до класифицирана информация в ГДБОП или където и да е в Министерство на вътрешните работи. Ако алтернативата не я устройва, тогава и се пристъпва към преустановяване на контракта, изясняват съдиите на Министерство на вътрешните работи закона и наредбите.

 

Пред Върховния административен съд се явява и прокурор - Чавдар Симеонов, който също пледира в интерес на Божанова. Свидетели по делото за кръга на въздействие на Божанов в правосъдната власт описват, че Гергана Божанова е работила и на бара в прословутия клуб SS (съдебни съмишленици).

 

Преди дни шефът на ГДБОП Явор Серафимов сподели в изявление за Нова тв, че повода на Божанова да не бъде даден достъп е, че е имало противоречие сред действителността и данните, посочени от нея в документите за имуществото ѝ. " Не е споделила притежавани парцели, коли и така нататък ", уточни Серафимов.

 

Според него има някакви разновидности за уволнението ѝ. " Но дано мине този интервал, и самата Конституция пази майката ", заключи Серафимов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР