МВР да отстрани пропуските, които налагат гражданите да плащат една

...
МВР да отстрани пропуските, които налагат гражданите да плащат една
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от Рашков да реши проблема с двоъйното плащане на една и съща глоба

МВР да в профил пропуските, които постановат жителите да заплащат една и съща санкция по два пъти, тъй като това е неприемлива административна процедура, счита омбудсманът Диана Ковачева. Тя е изпратила рекомендация до служебния вътрешен министър Бойко Рашков, в която го алармира, че към нея се обръщат жители, които са принуждавани по два пъти да заплащат една и съща санкция за нарушаване на Закона за придвижването по пътищата.

В множеството случаи хората към този момент са платили задължението, само че при заявяване на някаква административна услуга пред органите на Министерство на вътрешните работи или пред Национална агенция за приходите те попадат като обвързване и получават отвод за желаната административна услуга.

От осъдените се изисква да показват в Министерство на вътрешните работи документ за разплащането, след което от там им се издава уверение, че санкцията фактически е платена, с цел да послужи пред Национална агенция за приходите за отпадане на задължението.

Диана Ковачева е безапелационна, че тази процедура е неприемлива и е демонстрация на неприятно административно обслужване, а тези случаи слагат основателни подозрения за метода, по който заплащането на санкциите се отразяват в осведомителната система на Министерство на вътрешните работи и за коректността на информацията за неплатени санкции, която Министерство на вътрешните работи подава към Национална агенция за приходите.

" Искам да подчертая, че този проблем е дълготраен. От 2013 година омбудсманът насочва рекомендации към министъра на вътрешните работи за прецизиране на системата за доклад на направените заплащания на санкциите, за навреме подаване на тази информация към Национална агенция за приходите, както и при определяне на такива неточности Министерство на вътрешните работи да инициира служебно тяхното поправяне, като изпраща съответното съобщение. В резултат омбудсманът е осведомен, че от 30.10.2014 година е въведен Софтуерен инструмент за инспекция на платените фишове, електронни фишове и наказателни постановления (НП), като всяко влезнало в действие Национален парк или фиш се ревизира в него преди да бъде изпратено към съответното териториално отделение на Национална агенция за приходите за наложително събиране на санкциите ", показва омбудсманът.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР