МВФ предупреди, че дълговете, натрупани от предприятията и физическите лица

...
МВФ предупреди, че дълговете, натрупани от предприятията и физическите лица
Коментари Харесай

МВФ: Голямата задлъжнялост може да забави възстановяването на държавите

МВФ предизвести, че задълженията, насъбрани от предприятията и физическите лица по света, могат да забавят икономическото възобновяване след пандемичната рецесия.

Преди две години държавните управления започнаха изключителни ограничения в поддръжка на стопанските системи си, когато Covid-19 се популяризира, в това число преустановяване на изплащането на задължения или предложение на огромни заеми.

Но тези стратегии доведоха до по-високи равнища на дълга за някои браншове, в това число за тези, които бяха най-силно наранени от вируса като туризма и ресторантьорството, както и за семействата с ниски приходи, съобщи основаният във Вашингтон заемодател по рецесията, представен от БГНЕС.

В една от своите глави за Световни стопански вероятности МВФ съобщи, че през идващите три години дълговото задължение може да забави растежа в развитите страни с 0,9%, а в разрастващите се пазари - с 1,3%.

"Очаква се семействата с финансови усложнения и уязвимите компании, чийто брой и дял набъбна по време на пандемията COVID-19, да понижат още повече разноските си, изключително в страни, в които рамката за неплатежоспособност е неефективна и фискалното пространство е лимитирано ", съобщи фондът.

За да се избегне изостряне на проблемите, държавното управление би трябвало да "калибрира темпото " на последователното преустановяване на стратегиите за помощ и разноски.

"Там, където възобновяване е в ход и балансите са в положително положение, фискалната поддръжка може да бъде понижена по-бързо, което улеснява работата на централните банки ", съобщи МВФ.

За браншове, изпитващи усложнения, държавните управления биха могли да предложат помощ за попречване на банкрути или да дават тласъци за преструктуриране, а не за разпродажба.

"За да се понижи тежестта върху обществените финанси, може да се плануват краткотрайни по-високи налози върху свръхпечалбите. Това би помогнало да се възстановят част от прехвърлянията към компании, които не са се нуждаели от тях ", съобщи МВФ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР