МВФ казва, че България трябва да промени данъчната си система,

...
МВФ казва, че България трябва да промени данъчната си система,
Коментари Харесай

Борисов предупреди да се готвим за вдигане на данъците по препоръка на МВФ


МВФ споделя, че България би трябвало да промени данъчната си система, с цел да обезпечи повече данъчни приходи в бюджета, уточни Борисов. Той добави, че рекомендацията е да се възвърне 20 % за всички браншове, да се отстрани плоският 10 процентов налог за физическите лица и да се вкара прогресивна канара на облагане. Тежко на идващите министър на финансите, министър-председател и парламент, които би трябвало да гласоподават това, което през главата ни се случи, посочи Борисов.

Председателят на ГЕРБ добави, че правилото работиш доста - плащаш доста, нищо не правиш - получаваш помощи и дарения, е характерен за социализма. След тези рекомендации няма да можем да удържим понижени налози, тъй като в случай че не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, означи Борисов.

Сред другите заключения от отчета, по думите на Борисов, са, " че би трябвало да продължат инфраструктурните планове, инфлацията все още е добре - 3,5 %, само че брутният вътрешен артикул едва ли ще доближи, заложеното в бюджета ".

Какви са основните заключения и рекомендации на МВФ

В приходната част на бюджета в държавната хазна в дълготраен проект. Това съобщи в четвъртък пред депутатите от комисията по бюджет и финанси Жан Франсоа Дофен, началник на експертната задача на МВФ в България. Окончателният й отчет се чака към 19 март, когато завършва работата си. 

Сред предложените промени за обезпечаване на повече доходи Дофен открои: възобновяване на ставката на Данък добавена стойност във всички браншове до равнищата отпреди пандемията - 20%; унищожаване на оптималния застрахователен приход (за да се покрива дефицитът в пенсионната система); повишение на ставката на подоходния налог за физическите лица, като се вкара прогресивна канара.

МВФ предложи да се свие бюджетния недостиг (с 1%), само че това да не е за сметка на вложенията, тъй като ще се отрази на растежа в дълготраен проект. Заедно с това би трябвало да се усъвършенства ръководството на вложенията в обществения бранш, да се усъвършенства системата за публични поръчки, да се увеличи прозрачността на фискалната система.

В конференция " Eвропейска договорка за фермерите - визията на Европейската национална партия (ЕНП) за земеделието в Европа ", наред с Бойко Борисов, вземат участие евродепутати от ЕНП, ръководителят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, аграрни производители, представители на висши образователни заведения и на секторни организации. Събитието е част от поредност конференции, проведени от ЕНП в държавите-членки на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР