“Музикаутор – организацията на автори и музикални издатели за управление

...
“Музикаутор – организацията на автори и музикални издатели за управление
Коментари Харесай

Музикаутор разпредели 12.3 млн. лева за авторски права

“Музикаутор ” – организацията на създатели и музикални издатели за ръководство на авторски права, регистрира, че за 2023 година е разпределила над 12.3 млн. лв. на правоносителите – създатели на музика, текст, аранжимент. Спрямо 2022 година е регистриран 23% растеж в приходите й, като за 2023 година общо събраните пари са 15.6 млн. лв..

Парите са плащани при прилагане на музика в малките екрани, радиостанции, туристически и търговски обекти, концерти, кинопрожекции, цифрови платформи, уеб сайтове.

Според доклада на организацията, 83% от разпределената сума е ориентирана към задгранични правоносители, а единствено 17% – към български, в това число и към репертоар, който не може да бъде разпознат. Най-сериозни доходи българските създатели генерират от секторите „ Радио “ и „ Концерти “.

От “Музикаутор ” изясняват, че дребният % от парите, които отиват към българските създатели, се дължи на обстоятелството, че продължава наклонността у нас да се излъчва предпочитано задгранична, а не българска музика.

Иначе общо над 210 000 правоносители са получили авторски хонорари. От “Музикаутор ” регистрират в годишния си отчет за 2023 година, че тази година българските творби, които са били регистрирани в сдружението, доближават 115 758 броя. Така, дружно с задграничните творби, каталогът на “Музикаутор ” наброява над 32 млн. заглавия.

От “Музикаутор ” акцентират, че имат рекордни доходи от концертния бранш, от който са получили близо 2.4 млн. лева от лицензирани събития, проведени както от професионални промоутъри, по този начин и от клубове, общини, опери, филхармонии и други.

Другият извънредно сполучлив бранш е „ Търговия и туризъм “, където приходите са се нараснали с 41% и полученият доход е от над 2.3 млн. лв.. Вероятно причина за това е първата пълномащабна маркетингова акция в туристическия и търговски бранш, която е осъществена по план, финансиран от Национален фонд “Култура ”.

Повече за годишния доклад на “Музикаутор ” за 2023 година може да намерите на интернет страницата на организацията.

В него ще може да прочетете и за отпуснатите 170 000 лв. от Културния фонд на “Музикаутор ” за 74 нови плана за основаване на българска музика, както и за самодейността “Светилник ”, в границите на която организацията подарява с химни български учебни заведения. През 2023 година бе нейното трето издание и то се организира под патронажа на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР