Музиката не е само средство да се забавляваме: тя също

...
Музиката не е само средство да се забавляваме: тя също
Коментари Харесай

Тези 6 вида музика драстично подобряват производителността

Музиката не е единствено средство да се забавляваме: тя също по този начин може да насърчи творчеството и да ни помогне да станем по-продуктивни. Слушането на музика също може да бъде лечебно, като облекчава възприятието на стрес, с цел да можете да се концентрирате по-добре.

Изследвания установиха, че някои типове музика могат да бъдат потребни за нас, до момента в който работим. Други изглежда оказват помощ при ученето и усъвършенстват способността ни да обработваме информация. Трети помагат за блокиране на разсейващия фонов звук. Представяме ви шестте типа музика, които ще ви обезпечат доста повишение на продуктивността.

Класическа музика

Изследователите от дълго време настояват, че слушането на класическа музика може да помогне на хората да извършват дилемите си по-ефективно. Тази доктрина, която е наречена " резултатът на Моцарт ", допуска, че слушането на типичен композитори може да усъвършенства мозъчната интензивност и да работи като катализатор за възстановяване на здравето и благосъстоянието. Различни изследвания удостоверяват, че слушането на класическа музика усъвършенства способността на човек да взема решение пространствени пъзели.

Липсата на думи в музиката може да е един от факторите, защото песните, които съдържат текстове, са разсейващи, когато се пробвате да се концентрирайте. А класическата музика е известна с това, че успокоява, отпуска и оказва помощ за понижаване на напрежението. Установено е, че този музикален род оказва помощ на студентите да се показват с 12% по-добре на изпитите си. Някои селекции, като " Für Elise "  на Бетовен, наподобява оказват помощ на учениците да учат по-дълго и да запазят повече информация.

Ето още няколко типичен селекции, които можете да употребявате, с цел да увеличите продуктивността по време на работа: 
Bach Classical Study PlaylistClassical Music for Studying: Mozart, Beethoven, Bach Study Music Playlist for Better Concentration6-Hour Mozart Piano Classical Music Studying Playlist: Great Beautiful Long PiecesVivaldi’s quick-tempo " Four Seasons "
Природна музика

Доказано е, че слушането на звуци от природата, като разбиващи се талази или шума от речния поток, усъвършенства когнитивната функционалност и концентрацията. Звуците от природата работят най-добре, когато са успокояващи звуци, като течаща вода или превалявания, до момента в който по-силни звуци като птичи звуци и шумове на животни могат да разсейват.

Изследователи от Политехническия институт Rensselaer са разкрили, че естествените звуци покачват настроението и фокуса. Проучването откри, че чиновниците са по-продуктивни и имат по-положителни усеща, когато звуците от природата звучат на назад във времето, до момента в който работят.

Това може да се дължи на обстоятелството, че звуците от природата оказват помощ да се маскират по-разсейващите шумове, като да вземем за пример хората, които приказват или пишат. Изследователите са разкрили, че по този начин чиновниците освен се оправят по-добре със задания, само че и успокояващите естествени звуци имат възстановяващ резултат върху когнитивните им качества.

Ето някои селекции, които да чуете:
Океански талази и сърфЗвуци на гръмотевична буряДъжд валиТечаща водаВоден шадраван
Кино музика

Интензивната кино музика може да ви накара да се почувствате, че вършиме нещо вдъхновяващо или значимо, даже в случай че просто работите върху листата си със задания. Грандиозен, героичен саундтрак, възпроизвеждащ се във фонов режим, може да ви накара даже и при най-обикновените задания да се почувствате по този начин като че ли променяте света, като по този метод повишавате концентрацията и продуктивността ви.

Партитурите за кинематографична музика могат да дадат мощ и да подобрят настроението ви. Така че, в случай че се чувствате изтощени, пробвайте се да слушате кинематографична музика в героичен жанр, с цел да ви даде спомагателен подтик на мотивация.

Някои страхотни кино партитури, които можете да слушате, включват:
“Inception ” ( “Начало ”) “The Social Network ” ( “Социалната мрежа ”) “Moon ” ( “Луна ”) “Lawrence of Arabia ” ( “Лорънс от Арабия ”) “Cloud Atlas ” ( “Облакът атлас ”) “Amélie ” ( “Амели ”) “The Bourne Identity ” ( “Идентичността на Борн ”)
Музика за видеоигри 

Може да наподобява необичайно, само че слушането на музика, композирана за видео игри, може да бъде превъзходен инструмент, който да ви помогне да се концентрирайте. Всеки детайл от видеоиграта е планиран да сътвори усъвършенствано игрово преживяване за всичките ви сетива, а музиката е формирана особено, с цел да ви помогне да се концентрирайте върху задачата си, без да се разсейвате от дисхармония от звуци.

Тази музика нормално няма текстове или човешки гласове и е много бърза, с цел да ви накара да продължите напред. Много от тези видеоигри включват решение на пъзели и справяне с интензивни обстановки, тъй че се подлагате на симулирани стресови провокации. Видеоигрите са вложили доста запаси в намирането на съвършения баланс на музиката, която употребяват.

Музиката за видеоигри е композирана по метод, който ви държи ангажирани, до момента в който оценявате, навигирате и постоянно си пробивате път през тези измислени светове. Тези музикални композиции може да са тъкмо нещото, което да ви тласне напред и да ви кара да преглеждате вашите задания и всекидневен лист със задания.

Ето някои отлични музикални избори за видеоигри, които да ревизирате:
Battlefield OneFinal Fantasy 7The Legend of Zelda: Ocarina of TimeAssassin’s Creed 2HaloThe Elder Scrolls V Skyrim 
Музика сред 50 и 80 удара в минута

Някои проучвания демонстрират, че не видът музика е значим, с цел да ви помогне да останете фокусирани и продуктивни, а темпото на тази музика. Проучванията са открили, че музиката с 50 до 80 удара в минута може да усъвършенства и подтиква творчеството и ученето.

Д-р Ема Грей, когнитивно-поведенчески терапевт, работи със Spotify, с цел да изследва изгодите от избрани типове музика. Тя откри, че слушането на музика, сложена в диапазона от 50 до 80 удара, слага мозъка в алфа положение.

Когато сме будни, нормално сме в положение на мозъка, известно като бета, нараснало положение на зоркост, при което интензивността на мозъчните ни талази е сред 14 и 30 HZ. Когато мозъкът ни се забави до сред 7 и 14 HZ, ние сме в по-спокойно алфа положение на мозъка, което ни разрешава да бъдем по-възприемчиви и отворени и по-малко сериозни. Това е състояние на мозъка, което учените свързват с действия, които включват нашето въображение, памет и вътрешен глас, в това число нашите " еврика моменти “.

Ако в миналото сте слушали музика, с която сте осведомени, единствено с цел да се окажете потънали в мисли и въобще да не чувате музиката, това е алфа положение, провокирано от музиката. 

Ето няколко песни в диапазона 50 до 80 удара в минута:

" Mirrors "  by Justin Timberlake - " Огледала "  от Джъстин Тимбърлейк
" Last Goodbye "  by Jeff Buckley - " Последно довиждане "  от Джеф Бъкли 
" The Lazy Song "  by Bruno Mars - " Мързеливата ария "  от Бруно Марс 
" Chasing Pavements "  by Adele - " Преследване на тротоарите "  от Адел

Любимата ви музика 

Когато става въпрос за справяне с планове, от които в действителност не сте разчувствани, може да ви помогне да пуснете музика, която харесвате. Проучванията демонстрират, че стартирането на обичания ви вид музика може да усъвършенства настроението и продуктивността ви.

Тереза ​​Лесюк, помощник в програмата за музикотерапия в Университета в Маями, откри, че персоналният избор в музиката е значим, когато решавате какво да слушате, до момента в който работите. Нейното изследване откри, че хората, които слушат обичаната си музика, извършват дилемите си по-бързо. Това обаче може да се окаже неверна тактика, в случай че слушаната музика е разсейваща, като да вземем за пример прекомерно бърз темп или текст, който притегля вниманието.

Така че идващия път, когато се наложи да преглеждате планина от документи или да останете фокусирани върху задача, пробвайте да включите обичаните си мелодии.

Източник: Дийп Пател, предприемач, търговец и вложител, за  

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР