Музиката е съвършенство от мелодия, хармония и ритъм. Това съвършенство

...
Музиката е съвършенство от мелодия, хармония и ритъм. Това съвършенство
Коментари Харесай

Стоиц Гъдев с 2 авторски концерта в Пловдив


Музиката е съвършенство от мелодия, естетика и темп. Това съвършенство прави една комбинация съдържателна. Така счита пловдивският композитор и виртуозен пианист Стоиц Гъдев. Той самичък назовава себе си “адвокат на музиката “, тъй като желае всичко в нея да е съвършено.

Смята, че през днешния ден малко се обръща внимание на наличието на музиката, в нея постоянно няма мелодия, няма полифония, няма съвършенство. Въпреки всичко това, хората не трябва да се съдят. Всеки самичък дефинира каква музика да слуша съгласно пристрастеностите и страстите си. Всеки слуша, каквото му харесва. Критерият за това дали една музика е хубава е времето.

В композициите си Стоиц Гъдев влага душа и перфекционизъм. Той има личен различим жанр. Създава шедьоври, които се харесват, изключително отвън рамките на страната. Хиляди слушат композициите на пловдивския маестро през непознатите интернет платформи.

Парадоксално и напълно по български, радиата у нас нямат подобаващ формат за неговата музика. Това обяснили преди години продуцентите на известно българско радио във връзка песента “Веднъж “, написана от Стоиц за огромния Васил Найденов.

Маестро Гъдев има написани над 400 композиции,  някои от тях са поръчани отвън България.

Голяма част от своите композиции той е събрал в 3 нотни книги с клавирна музика, с цел да остане за поколенията. Защото счита, че на вятъра е живял, в случай че не остави дълбока диря след себе си.

Като музикант е работил на четири континента и може да изсвири на пиано всичко. Но от няколко години интензивно твори лична музика.

Стоиц Гъдев е роден в град Пловдив. Потомствен музикант е. Започва да учи пиано на 4 години. Най-голяма заслуга за музикалното му обучение и просвета изиграва неговият татко Иван Гъдев – извънреден музикант и пианист, който демонстрира на Стоиц основите на класическата музика и джаз стандарти. Стоиц стартира да работи като пианист от ранните си юношески години, като натрупва богат опит като реализатор.

Свири с едни от най-хубавите музиканти в България. По-късно стартира да свири в реномирани клубове и хотелски вериги в Европа, Азия и Африка, като на множеството от тези места го назначават откакто печели състезания. Има издадени 15 албума с авторска музика. Сам аранжира и записва творбите си. В продължение на 25 години работи и като студиен музикант. Пише най-вече инструментали – модерна класика за пиано и поп музика.

Рамките на академичността в музиката са му тесни и по тази причина избира самичък да открива закономерностите в композицията. Музиката му е в присъщ жанр, в който действително не може да се отреди преобладаваща роля на нито един род....

„ Споделих това знамение – музиката на Стоиц, с мой другар, професор по естетика в Кралската Музикална Академия. Резултатът беше извънредно трогателен – оказа се, че създателят е основал нови, непознати до в този момент хармонични ходове, които би трябвало задълбочено да се изследват и да се преподават в музикалните академии “. Цитатът е от рецензията на музиканта Александър Александров от група “Стил “ – ослепителен представител на българския шоубизнес.

В момента пловдивският композитор Стоиц Гъдев приготвя от дълго време планувани независими авторски концерти, дълго отлагани поради пандемията. Смята да излезе на огромната сцена самичък, без поддържащи музиканти. Това е извънредно мъчно и малко на брой биха се осмелили да го създадат. Разполагаш с един инструмент и две ръце, без плейбеци, сингбеци и мидита. Всичко се случва в действително време.

Стоиц Гъдев ще направи две предпремиери в родния Пловдив, преди огромния концерт. Датите са 20 октомври и 15 декември, начален час 20.30 часа. И двете предпремиери са в Полинеро Капана.

За контакт: Club office Polinero
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР