Музиканти казват за него, че може да дирижира без да

...
Музиканти казват за него, че може да дирижира без да
Коментари Харесай

Емил Табаков, който дирижира собствената си музика

Музиканти споделят за него, че може да дирижира без да има нотите пред себе си. Просто държи "в главата си " цялото произведение. Освен това няма значение от коя ера е творбата, тъй като репертоарът му е голям - от барокова до напълно модерна музика.

В четвъртък Емил Табаков ще дирижира едно от най-новите музикални творби - с тази разлика, че то не е писано от различен, а е негово лично. Казва се "Концерт за цигулка и оркестър " и ще звучи в Зала "България " в София. Солист е Светлин Русев.

Твърде малко диригенти по света са също и композитори. Такива са Густав Малер и Рихард Щраус, да вземем за пример. В България подобен е Васил Казанджиев. Има и други, несъмнено, само че описът напълно не е дълъг.

"Концертът за цигулка и оркестър " към този момент имаше премиера в България - това стана предходната година по време на Мартенските музикални дни в Русе. Софийската аудитория ще го чуе за първи път в четвъртък.

Емил Табаков е от плеядата забележителни български диригенти, измежду които бяха също Емил Чакъров и Димитър Манолов. Във Англия са го определяли като един от стоте най-хубави експерти в света. Сред 250-те диска, в които е записана дирижирана от него музика, са такива, които са издавани от Елан, Капричио Делта, Еми, Пентагон. Гостувал е със свои оркестри или като посетител диригент в залите на пет континента.

Емил Табаков е роден в Русе през 1947 година Завършва Националната музикална академия в София през 1974, а единствено две години по-късно става диригент на Русенската филхармония. Още година по-късно печели първата си премия - тази за млад диригент в Копенхаген.

Бил е началник на Камерния отбор "Софийски солисти ", бил е основен диригент на филхармониите на София и Белград, и на симфонични оркестри в Анкара и в София.

През 1997 година е министър на културата в служебното държавно управление на Стефан Софиянски.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР