Сиксто Родригес, предмет на наградения с Оскар документ „Търсене на Sugar Man“, почина на 81

...
Музикантът от Детройт Сиксто Родригес, обект на документалния филм Търсене
Коментари Харесай

Музикантът от Детройт Сиксто Родригес, обект на документалния филм „Търсене на Sugar Man“ – който спечели наградата „Оскар“ за най-добър документален филм за 2013 г. – почина, според съобщение на официалния му уебсайт.

Следното изявление, публикувано във вторник, беше включено в известието:

„С голяма тъга ние от Sugarman.org съобщаваме, че Сиксто Диас Родригес почина по-рано днес. Изказваме нашите най-сърдечни съболезнования на дъщерите му – Сандра, Ева и Ригън – и на цялото му семейство. Родригес беше на 81 години. Нека скъпата му душа почива в мир"

Не е посочена причина за смъртта.

Първоначално малко неясна фигура от фолклорната музикална сцена в Детройт от 70-те години на миналия век, Родригес нямаше представа, че музиката му е невероятно популярна в Южна Африка, където той беше „известен като Бийтълс или Ролинг Стоунс“, каза Надя Билчик от CNN през 2013 г. на церемонията по раздаването на Оскарите.

Тя добави, че той „не е знаел, че е абсолютно култова фигура в Южна Африка“.

С текстове като „Системата ще падне скоро, на гневна млада мелодия“, Родригес несъзнателно се превърна в гласа на борбата срещу апартейда през 70-те години на миналия век, дори когато записите му се провалиха в собствената му страна.

Документалният филм от 2012 г. „Търсене на Sugar Man“, режисиран от покойния Малик Бенджелул, документира издирването на Родригес.

Спечелвайки Оскар за най-добър документален филм през следващата година, филмът помогна на Родригес да катапултира от неизвестност към нови висоти на славата.

„Човек, който живее целия си живот в Детройт, работейки като строителен работник, без да знае, че в същото време е по-известен от Елвис Пресли в друга част на света“, каза Бенджелул пред Попи Харлоу на CNN през 2012 г. „Аз Мислех, че това е най-красивата история, която съм чувал в живота си.”

Филмът получи заглавието си от „Sugar Man“, песен от 1970 г. на Родригес за търговец на наркотици.

„Това беше този изгубен шедьовър, като история за Пепеляшка, приказка“, каза Бенджелул за живота на Родригес. „Никога не съм чувал нещо подобно. История, която беше толкова богата и истинска.“

За първоначалното си предпочитание да стои далеч от светлината на прожекторите, Майк Теодор, който е копродуцент на дебютния албум на Родригес от 1970 г., каза пред Detroit Free Press: „Неговата гледна точка винаги е била: „Не ме гледайте – слушайте какво говоря. '”

Според Le Monde от миналата година Родригес е бил сляп, вече не е свирил музика и все още е живял в същата къща в Детройт.

Джейн Кафри и Рей Санчес от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР