Музикантът Боян Балев, свирил в групите на Емил Димитров и

...
Музикантът Боян Балев, свирил в групите на Емил Димитров и
Коментари Харесай

Синът на Чочо Владовски уважи премиерата на ретроспективния албум на Боян Балев-Бената

Музикантът Боян Балев, свирил в групите на Емил Димитров и Мими Иванова, издаде ретроспективен албум. Той откри, цифровизира и събра в диск с името „ Разговор ” песните, в които свири и извършва вокал. Включени са и негови авторски композиции. Преди дни дискът бе показан пред ценители в клуба, стопанисван от Васко Кръпката.

 

„ Нещата потеглят от далечната 1978 година Започнах работа на концертния подиум със Синьо-белите ” на Емил Димитров. В състава са: Трошан и Чочо Владовски, Палмиро – на клавишните, Пепи по прякор Карата – на барабаните... Уви, загатвам имена, които не са сред нас – безконечна им памет! Тогава Трошан, който беше максимален от нас и прочут, именуван Троши гривната (от „ Сребърните гривни ” - 6.р.) имаше опцията и доверието, с цел да може да провежда студиен запис на „ Синьо-белите ”. Издаде се дребна плоча с две песни – едната е кавър на „ Дууби Брадърс ”, споделя се „ Танцувай рокендрол ”. Другата е негова авторска – „ Синя безкрайност ”. Първите песни, които е записал Чочо Владовск! За мен също беше първи запис. ” Това описа Боян Балев пред присъствалите на премиерата на албума му.

 

„ След това имах доста изяви с Мими (Иванова - б. р.) и група „ Старт ”. Работихме над двоен албум, дребни плочи. Отделно от продукцията за „ Балкантон ” правехме записи в БНР. Много се веселя, че в тази дребна кутийка, която се назовава СД, съм съумял да събера всички мои авторски песни и тези, в които съм пял. Не бях мислил за издаването на подобен диск. Идеята се роди с помощта на мой другар от Русе – Петър Стаменков, художник и китарист. На среща след доста години с другари, пръснати по света, той го предложи и сподели, че ще се заеме. Пепи разсъни у мен желанието и удоволствието да се чуят и в цифровия свят нашите разбирания за добра музика, останали върху ленти, плочи, видеокасети..., разясни основният „ провинен от кухнята на основаването на антологията.

 

„ Започна се събиране на фотоси. Изваждаха се от тази торбичка, от това чекмедже. Много време отделих да събера записите, които съм направил. Не се поколебах нито минута да кръстя албума „ Разговор “, тъй като тази ария - за група „ Старт “ бях я отписал. Записана е 1984 година в радиото. Скоро по-късно отпътувах в чужбина и когато се върнах след 15 - 20 години, си мислех, че надали ще се пази. Песента е по моя музика и аранжимент, текст – на Волен Николаев, изпята от Чочо Владовски… Оказа се, че се пази!... А дискът към този момент се ъпгреийдва. Щом излезе още нещо от архива или запиша нещо ново, върша ново издание. Включих и последната ария по моя музика ”, добавя Бената.

 

Васко Кръпката му сервира специфичен подарък, връчвайки го от името на Мими Иванова и Развигор Попов. Бившите шефове на Бената бяха възпрепятствани да участват, само че почетоха задочно своя баскитарист.

 

 

„ Първата ми осъществена авторска ария е „ Магазин за носталгия “. Изпята е от Мими Иванова по текст на Волен Николаев. Как се стигна до нея? Ще записваме група „ Старт “ албум от 6 песни. Само 6 са, тъй като плочата е на необикновените 33 оборота, а не на 45 за още по-перфектен тон. Аз, барабанистът и китаристът имахме по една авторска ария. От другата страна – песните са кавъри. Мими се поинтересува да чуе авторските песни. През този интервал тя си гледаше детенцето, преди малко родено. Изсвирих й на пианото две мои песни, към момента без текст. Като чу „ Магазин за носталгия “, сподели: „ Ако ти не я изпееш, аз ще я изпея “. И защото песните ми бяха две, едната влезе в независимия ни албум на група „ Старт ”, а втората – в двойния албум, който Мими приготвяше, също с група „ Старт “. Имах и Други композирани песни, само че като реализация със запис и прозвучаване в медиите тази е първата ”, описа музикантът, свирил във Финландия, Норвегия, Швеция, Германия и Австрия.

 

Една от изненадите на вечерта бе гостуването на двадесетгодишния Христо Чочо, наследник на Чочо Владовски и внук на флейтиста Христо Владовски. Той трогна присъстващите с самопризнание, че помни по какъв начин починалия му татко му припява „ Този град, в който аз съм роден, за мнозина вероятно е скучен… “.

Инфо: Уикенд

Тагове: Христо Чочо Чочо Владовски Христо Владовски Мими Иванова Развигор Попов група „ Старт “ Трошан Петър Стаменков Боян Балев-Бената Емил Димитров
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР