Музикалният театър планира премиера на мюзикъла Криворазбраната цивилизация“ по пиесата

...
Музикалният театър планира премиера на мюзикъла Криворазбраната цивилизация“ по пиесата
Коментари Харесай

Музикалният театър пренася класиката „Криворазбраната цивилизация“ в днешно време

Музикалният спектакъл възнамерява премиера на мюзикъла „ Криворазбраната цивилизация “ по пиесата на Войников и музиката на Дечо Таралежков в Деня на националните будители – 1 ноември. Досега мюзикълът съществуваше единствено като телевизионна режисура под режисурата на Хачо Бояджиев, излиза наяве от известие, направено от шефката на Операта Еделина Кънева.

 

Тя напомни, че се навършват 50 години от първото лъчение на мюзикъла „ Криворазбраната цивилизация “ по националната телевизия и това е мотивът трупата на Музикалния спектакъл да реши да го възкреси на своя сцена.

„ Ще употребяваме истинската музика на Дечо Таралежков, която е вълшебна. В нея има етно-джаз детайли и за времето си тя е била супер новаторска, а в този момент още веднъж е доста съвременна “, сподели директорката.

Режисьор на новия театър ще бъде Николай Гундеров, който е приключил в Чехия и е бил помощник на фамозния режисьор Иржи Менцел в Пражката театрална академия.

По думите на Кънева, Гундеров ще придвижи действието на познатия мюзикъл в нашето съвремие.

 

При излъчването си в новогодишната нощ постановката на Хачо Бояджиев става цялостен шлагер за прохождащата тогава цветна телевизия, а в този момент е част от Златния фонд на Българска национална телевизия. В нея вземат участие Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Никола Анастасов, Ружа Делчева, Мариана Аламанчева, Зорка Йорданова, Илия Добрев и Лора Керанова. По създание това е много свободна преправка на текста на Добри Войников, писан преди повече от 150 години и изпълнен с остарели думи и изрази. Режисьорът Хачо Бояджиев сполучливо разнообразява текста със злободневни през 70-те години на предишния век реплики. Същото прави в този момент и режисьорът на спектакъла Николай Гундеров.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Добри Войников „ Криворазбраната цивилизация “ Еделина Кънева Музикален театър
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР