Музика за ушите за 5000 лева“. Това е подаръкът, който

...
Музика за ушите за 5000 лева“. Това е подаръкът, който
Коментари Харесай

ДДС оскъпява цената на слуховите апарати за хората с увреждания

„ Музика за ушите за 5000 лв. “. Това е подаръкът, който 30-годишен мъж с повреден слух си прави самичък за Коледа. От фактурата, която Захари Захариев разгласява в обществената мрежа, се вижда, че единствено данъкът добавена стойност е на стойност 900 лв.. Захари прикани данъкът да отпадне.

София

От оповестената фактура в обществената мрежа излиза наяве, че Захари е платил 5400 лв. за две слухови апаратчета, като единствено Данък добавена стойност е 900 лв.. Въпреки че медицинските и обществените услуги са осбободени от данъка, помощните средства към момента се таксуват с 20%. Социалното министерство отпуска пари на хората с увреждания за закупуването на слухови апарати, само че средствата едвам им доближават. В същото време при заплащането на Данък добавена стойност, те действително връщат в държавната хазна огромна част от финансовата помощ, която са получили, под формата на налог. Такъв е и казусът с 30-годишния Захари, който работи като инспектор в интернационална компания.
Захари Захариев: Всяка нова техника коства от ден на ден и закупуването на един уред на едно семейство би могла да доближи до 8-10 хиляди лв.. Ние на всеки 4 години би трябвало да влагаме от порядъка на тази сума в покупки на техника, с която да сме съответни на обществото. В противоположен случай, в случай че моят уред се скапе, на следващия ден аз не мога да отида на работа, просто ще бъда изключен от пазара на труда.
Той, както и доста хора като него, упорстват данъкът да отпадне, с цел да са по-достъпни слуховите апарати за повече нуждаещи се. Красимир Веселинов към момента обмисля сходна покупка, тъй като неговите слухови апаратчета от дълго време са за промяна. Той е IT експерт. Качеството на слуховите апарати е от изключителна значимост за неговата работа и връзката му с хората.
Красимир Веселинов: Новите апарати прибавят доста повече функционалности, дават опция на хората да схващат диалози по телефона, което е доста мъчно, когато не чуваш, по същия метод, когато си на видеоконференция.
Държавата оказва помощ за закупуването на слухови апарати на хората с увреждания при другите случаи сред 400 и 1200 лв.. За да се снабдят с по-качествен и нов модел, постоянно постанова те сами да доплащат. Затова хората с повреден слух упорстват Данък добавена стойност върху тези артикули да отпадне. От общественото министерство обясниха, че подобен е законът и той се съблюдава. На този стадий никоя институция не се е заела с разрешаването на казуса им и за доста от тях да чуват света към тях е разкош, който не могат да си разрешат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР