Музика, поезия и театър ще има в предстоящия юбилеен концерт

...
Музика, поезия и театър ще има в предстоящия юбилеен концерт
Коментари Харесай

Музика, поезия и театър в предстоящия концерт на Веско Ешкенази

Музика, лирика и спектакъл ще има в идния юбилеен концерт на Веско Ешкенази. Събитието, което беше отсрочено поради изключителната обстановка, ще се състои на 16 април в зала 1 на НДК, оповестиха уредниците.

В спектакъла за първи път, ще опише за музите на цигуларя, дружно с богата стратегия от обичаните му музикални творби. На сцената ще се качат музикантите на Плевенска филхармония под диригентвото на Мартин Пантелеев - братът на Веско Ешкенази, както и Людмил Ангелов, Дани Милев, Люси Дяковска и Адриана Николова-Печенката. Гост музикант е съветският баянист Рудик Якин. Койна Русева е актрисата, която ще се превъплъти в ролята на повествовател на живота на Ешкенази, който възнамерява юбилейни срещи и във Велико Търново, Шумен, Асеновград, Хасково, Русе, Панагюрище, Ямбол, както и навън в Бургас и Варна. През есента турнето продължава в Плевен, Добрич, Пловдив и Стара Загора.

Веско Ешкенази е роден на 3 март 1970 година в София, в фамилията на музиканти. Баща му е първи кларнетист в Софийската филхармония, а майка му - виолистка в оркестъра на Софийската опера и балет. Принос за избора му на музикалното занятие имала неговата баба Виолета, която е от еврейски генезис. На 11-годишна възраст Ешкенази става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов.

Лауреат е на интернационалните състезания в Пекин, "Виенявски " (Полша) и "Карл Флеш " (Лондон). Бил е солист на Английския кралски филхармоничен оркестър и Лондонската филхармония, оркестрите на Монте Карло и Мексико сити. От 1995 година свири в дуо с пианиста Людмил Ангелов. През 1999 година, единствено на 29 години, българинът е концертмайстор на световноизвестния Кралски концертгебау оркестър в Амстердам, в който са дирижирали Едвард Григ, Густав Малер и Вилем Менгелберг.

От лятото на 2000 година Ешкенази свири на цигулката "Гуарнери дел Джезу ", създадена през 1738 година Инструментът е със непокътнат автентичен корпус, владеене на неизвестен донор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР