Музеят за нова история на Варна е домакин на гостуващата

...
Музеят за нова история на Варна е домакин на гостуващата
Коментари Харесай

Рекламата е душата на търговията: Как е изглеждало рекламното дело в България преди век

Музеят за нова история на Варна е хазаин на гостуващата галерия „ Рекламата е душата на търговията “. Тя съставлява самобитна гледка на рекламното дело в България от началото на 20 век до края на Втората международна война.

Експозицията включва 37 тематични табла с репродукции на към 900 реклами. Те обгръщат всички области от всекидневието на българина в посочения интервал. Показани са реклами от вестници, списания, афиши, брошури.

 „ Най-любопитно е графичното оформление, което е напълно друго от през днешния ден. По-ранните реклами са се рисували, по-късно навлизат и черно-бялата снимка. Другият доста забавен детайл е наличието - старите реклами подчертават върху продукта – какво съставлява самичък по себе си и неговите качества. Акцентира се на трайността, като нещата не са се разваляли след приключване на периода на гаранцията ", означи за Дарик Теодор Роков от Музея за нова история на Варна.

Целта на изложбата е да накара публиката да усети духа на това не толкоз от дълго време отминало време. Някои от рекламите от това време са шедьоври с комичен привкус на посланията.

 Музеят за нова история на Варна ще употребява нетрадиционен метод за представянето на изложбата. Поради огромния брой осведомителни табла и лимитираната експозиционна повърхност, с която разполагамузеят, изложбата ще бъде показана на части. В рамките на един месец всяка седмица ще бъдат експонирани по 10 разнообразни табла. Така се получава един самобитен „ музеен сериал “.

 Изложбата е дело на Държавен Архив – София. Във варненския музей може да бъде прегледана до 5 юли.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР