Музеят в археологическия резерват Плиска отново e наводнен. Проливните дъждове

...
Музеят в археологическия резерват Плиска отново e наводнен. Проливните дъждове
Коментари Харесай

Музеят в резервата Плиска отново e наводнен. Как ще се възстановят щетите?

Музеят в археологическия резерват Плиска още веднъж e наводнен. Проливните дъждове са прелели през дигите и са навлезли във фондохранилищата. Затрупани с тиня са артефакти навън. Цяла нощ е траяло отводняването на пространствата, в които се съхраняват артефакти.

Заради влажната земя и траялите с дни интензивни дъждове, водата от нивите е минала над дигите на пътя и е заляла музея, който се намира на по-ниско. Водата е нахлула във фондохранилищата.

Много бързо реагираха пожарникарите. Дойдоха два екипа от Шумен и Нови пазар. Четири помпи четири часа помпиха вода. Водата беше над метър. Започнахме с почистване на тинята и вадене на материалите, изяснява Христина Стоянова, организатор на музея в Плиска.

Все още е рано да се каже има ли унищожени артефакти, събирани съвсем век в музея. Всеки от тях е бил в найлонов плик и това дава вяра, че няма да са повредени.

Надяваме се да нямаме загуби, защото се подходи доста професионално. Не се даде опция помпите да смучат каквото и да било. През вратите се протичаше водата без да ги отваряме. Това, което е било под вода, ще би трябвало още веднъж да бъде тествано, паспортизирано и консервирано, добавя Христина Стоянова, организатор на музея в Плиска.

През 2010 година музеят отново беше наводнен. Тогава бяха направени насипи на пътя, с цел да се избегне сходно злополучие.

Пет години са били нужни на консерваторите да възстановят археологическите полезности, които бяха затънали в кал и буци с ледени парчета.

Находките не са застраховани. Преди да изискат помощ за материалните вреди, чиновниците в музея би трябвало да почистят пространствата и да преценяват какво е развалено.

Репортер: Здравка Русева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР