Музеят Тиха нощ“ от австрийския град Ваграйн ще гостува с

...
Музеят Тиха нощ“ от австрийския град Ваграйн ще гостува с
Коментари Харесай

Австрийският музей „Тиха нощ“ ще гостува с изящна експозиция от старинни коледни играчки в Бургас точно преди зимните празниците

Музеят „ Тиха нощ “ от австрийския град Ваграйн ще гостува с изящна експозиция от старинни коледни играчки в Бургас тъкмо преди зимните празниците.

Приказната галерия, която носи доста коледно въодушевление, включва забавни експонати от началото на предишния век.

Това стана ясно през днешния ден на публична среща сред зам.-кметът Диана Саватева, Почетния консул на Австрия у нас доц.д-р. Радостина Иванова и австрийска делегация, в чийто състав бяха заместник-кмета на Община Клайнарл, ръководителят на Туристическия съюз Ваграйн, шефа на Културния съюз “Blaues Fenster “.

Идеята за гостуването на изложбата и реализирането на визитата е на Почетния консул на Австрия в Бургас доцент доктор Радостина Иванова.

Посещението се осъществя в границите на плана „Advent der Kulturen“. Програмата на делегацията включва посещаване на музеи, културни институции и остров Св. Анастасия.

„ С този план за културен продан е сложено началото на едно отлично партньорство, което бихме могли сполучливо да разтеглим и в други сфери “, съобщи по време на срещата зам.-кметът Диана Саватева. Коментирани бяха особеностите на туристическите профили на Бургас и Ваграйн и опциите за съдействие с представителите на хотелиерския бизнес, включени в делегацията.

През 2019г. по самодейност на Почетния консул на Австрия в Бургас доцент доктор Радостина Иванова в границите на плана „Advent der Kulturen“, Регионален исторически музей –Бургас е показа с огромен триумф етнографска, коледна галерия в музея „ Тиха нощ “, Ваграйн, провинция Залцбург, Австрия.

Представена беше и стратегия от фолклорна група от с. Люляково и на ансамбъла „ Атанас Манчев “, Бургас. В музея беше показано подготвяне на български коледни ястия. Българската експозиция беше показана в музея „ Тиха нощ “ във Ваграйн, отдаден освен на живота и творчеството на свещеника Йозеф Мор (1792-1848), който написал текста на песента „ Тиха нощ “ през 1816 година, само че и на популяризирането песента. Мор прекарва последните единадесет години от живота си като викарий във Ваграйн. Музиката на извънредно известната ария е на органиста Франц Грубер.

В рамките на този план през 2019 година пътуваха и учители и възпитаници от Професионалната гимназия по туризъм, Бургас, които се срещнаха с възпитаници и учители от учебно заведение в община Ваграйн и участваха там в взаимни образования. Бяха показани приготвени от учениците български ястия на Коледния базар във Ваграйн, които бяха признати доста добре от посетителите му.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР