Музей, посветен на дейността на Комитета за държавна сигурност на

...
Музей, посветен на дейността на Комитета за държавна сигурност на
Коментари Харесай

Музей на КГБ отвори врати в Ню Йорк

Музей, отдаден на активността на Комитета за държавна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики (КГБ), отвори порти в Ню Йорк.

Посетителите могат да видят типичното работно място на офицер от някогашната руска загадка работа – бюрото му, лампа, документи, печати, както и да тестват някой от интерактивните експонати – да вземем за пример, столът за разпити. В експозицията могат да се видят шпионски камери и звукозаписни устройства, микрофони, ексцентрични оръжия, а също и така наречен „български чадър“.

Експозицията включва към 5000 артефакти и богат снимков материал от времето на Желязната завеса. В основата й е сбирката на литовския бежанец Юлиус Урбайтис, събирана в продължение на 20 години. Урбайтис и щерка му Агне са куратори на новия музей. Неговите притежатели обаче избират да останат анонимни, написа New York Times.

 28-3

„Това е Българският чадър, чували ли сте за него?“, демонстрира Агне Урбайтис, акцентирайки наследник чадър зад стъклена витрина. От върха му се подава тънка игла. „Това е оръжие. Натискате бутона, иглата излиза и изстрелва рицинова отрова. Тя към момента е измежду най-смъртоносните в света“, споделя Агне и напомня, че съгласно общоприетата доктрина с сходно оръжие на 7 септември 1978 година на лондонския мост Ватерлоо е погубен дисидентът Георги Марков. „Слава Богу, че това тук не е истинско“, добавя тя.
 И стените имат уши И стените имат уши
Много от експонатите са отдадени на това по какъв начин тъкмо Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е правило своята работа, изключително наблюдението. Няколко стъклени витрини демонстрират къде сътрудниците биха скрили камери и микрофони: в пръстени, часовници, катарами за колан, копчета за ръкавели и даже в чинии.

Цената на билета е 25 $.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР