Музей на водката е най-новата атракция в Каварна. Той е

...
Музей на водката е най-новата атракция в Каварна. Той е
Коментари Харесай

Музей на водката събра 700 еликсира от цял свят

Музей на водката е най-новата атракция в Каварна. Той е вторият в Европейски Съюз след Рига и бе показан дебютно на туристическо ревю във Варна. Експозицията съдържа 700 типа еликсири от целия свят и от идната година ще влезе в туристическите направления по Северното Черноморие, изясни ръководителят на музея Игор Раскевич.

Според него най-ценният от историческа позиция експонат е френска водка от 1860 година в бутилка от лиможки порцелан. Най-скъпото шише в сбирката идва от Москва. Струва 5000 лева, защото е инкрустирано с рубини и камъни Сваровски.

Сред забавните експонати са водка „Дон Кихот“ в мях от кожа на носорог и най-хубавата в света за 2016 година канадска водка в бутилка с формата на череп. В музея има и черна английска водка, която ценителите безусловно употребяват с черен хайвер, изясни Раскевич.

Според него посетителите могат да видят молдовска „СССР“, българска „Русе“, както и богат набор от водки на най-големия в света производител – Русия. „Противно на всеобщото мнение обаче руснаците са едвам седми по консумация на водка, а шампионата държат норвежците.

Напитката е харесвана в целия свят. Официално оборотът от продажби годишно е 55 милиарда $, а действително е двойно по-голям“, изясни Раскевич. Историкът дошъл в Каварна от Ню Йорк преди 15 година, с цел да гостува на другари, само че живописният морски град и гостоприемството на хората му харесали и загърбил Америка. Експонатите за Музея на водката в Каварна са събрани благодарение на 26 души от цяла Европа, които влизат в попечителски съвет.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР