Музеите все още не са получили, с които да увеличат

...
Музеите все още не са получили, с които да увеличат
Коментари Харесай

Музеите още си чакат обещаните 12 милиона за заплати и ток

Музеите към момента не са получили, с които да усилят заплатите и да покрият повишените си разноски за енергоносители. Това стана ясно на годишната среща на съдружие " Български музеи " във Велико Търново, оповестява БНР.

Въпреки че тези средства ще бъдат глътка въздух за леко покачване на заплатите на музейните служащи и за възнаграждение на разликите в цените на електрическата енергия и природния газ, те няма да са задоволителни за създаване на музейна инфраструктура, за модернизиране на зали и фондохранилища. Парите, отпуснати от страната, обаче към момента ги няма.

Трябват средства и за откупки, с цел да можем да ги обогатяваме още повече тези фондове, да спасяваме доста предмети, които към този момент са на изгубване, изясни Борис Хаджийски, шеф на Регионалния исторически музей в Пазарджик и ръководител на съдружие " Български музеи ".
 НФ
НФ " Култура " извоюва назад 12 милиона лв., които бяха орязани от Бюджета за музеите и галериите

НФ " Култура " изрази своята признателност към народните представители от тези парламентарни групи, които се вслушаха в техните претенции

Музеите желаят от страната още 17 милиона лв., като 5 милиона лв. от тях да бъдат за издръжката на 50 музея, оставени на общинско финансиране.

Директорът на музея в Ловеч Капка Кузманова уточни, че казусът с фрагментите и извънредно сериозен.

От своя страна Галин Димитров, основен организатор на Военния музей в Плевен, посочи, че с тези финансови запаси освен изследователската, само че и останалата музейна работа е затруднена.

Директорът на музея във Велико Търново Иван Църов пък настоя да се усили издръжката.
 Синдикати недоволни от орязването на парите за музеите и галериите
Синдикати недоволни от орязването на парите за музеите и галериите

В Бюджет 2022 категорично бе регламентирано нарастване на стандарта за музеи и художествени галерии с спомагателни 12 000 000 лв
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР