Мутацията в британския вариант на COVID-19, открита при пациент у

...
Мутацията в британския вариант на COVID-19, открита при пациент у
Коментари Харесай

Новият вариант на COVID-19 у нас може да доведе до нова вълна, предупреждават експерти

Мутацията в английския вид на COVID-19, открита при пациент у нас, може да докара до по-бързо разпространение на вируса, споделят специалистите.

По-рано от Националния център по заразни и паразитни заболявания оповестиха, че за пръв откриват сходен случай у нас. Засега той е единствено един, само че опасенията са свързани с евентуалните свойства на изменението да заобикаля построения имунитет.

Мутацията е открита при мъж над 80 години, който се е лекувал в интензивно поделение, а по-късно е умрял. Експертите, открили изменението, са безапелационни, че не се касае за бразилски вид, а за променен английски.

„ Една от аргументите е, че се открива в бразилския вид. Друга причина е, че тя способства за по-здраво свързване, което значи, че може да докара до по-висок вирусен товар “, изяснява доцент Иван Иванов от Центъра по заразни и паразитни заболявания.

Снимка: btvnovinite.bg

Проучванията до момента не са потвърдили по-тежко протичане, само че има данни, че се понижава неутрализационния резултат от имунната система. Ваксионационният имунитет работи, въпреки и в понижена степен, споделя доцент Ивайло Алексиев. Възможно е това да води и до по-бързо разпространяване на вируса.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Това което би трябвало да следим е дали няма да се получи епидемиологичен гърмеж “, прибавя Алексиев.

В международен мащаб са открити още 10 случая с такава разновидност. Възникнала е непринудено.

„ Характерно за тези вируси е, че те мутират непрекъснато. Такава единична разновидност не би оказала сериозно влияние на имунитета. Но при прибавяне на още разновидности може да се доближи до подобен резултат “, счита проф. Нели Корсун.

Снимка: btvnovinite.bg

Математикът Николай Витанов не изключва опцията да има и други инфектирани с мутиралия вирус: „ Той е по-заразен от предните. И може да се популяризира, по тази причина би трябвало да се внимава. Има един капацитет за вълна от месец и половина с най-много 3000 нови случая дневно. Ако това нещо бъде изпуснато, ще има потребност от координационен орган “, предизвестява Витанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега Националният действен щаб не действа. Така е от 15 април, когато беше разхлабен от предходния кабинет, прецизират от държавната пресслужба.

На въпрос на bTV дали ще бъде образуван щаб още веднъж, оттова дадоха отговор, че все още няма издадена заповед за възобновяване активността му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР