Мутация в Северна БългарияПациентите са две жени, които са се

...
Мутация в Северна БългарияПациентите са две жени, които са се
Коментари Харесай

Засякоха български щам на COVID-19

Мутация в Северна България
Пациентите са две дами, които са се лекували у дома и към този момент са добре

Ваксините му работят, следят го

Български вариант на ковид е засечен в Северна България. Това разгласи проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на здравните управляващи.

“У нас има данни за две дами в Северна България, които са на 60 и 65 години и са били с английския вид. Наблюдавахме при тях разновидност, която е при започване на спайк протеина - приказваме за български вариант. Това е протеинът на шипчето. В началото в българския вариант на 25-о място са сменени аминокиселини. Протеинът обаче не се е трансформирал, тъй че имунизациите да не му работят и по тази причина този вариант е под наблюдение”, изясни проф. Кантарджиев.

По думите му здравните управляващи наблюдават всички случаи в региона - когато се получи английски вид или различен вид, ги секвенират. “Българският вариант е под внимание, само че не чакаме той да докара до това, което плаши международната общност - да се търси нова ваксина и да се търси нов генетичен метод”, успокои професорът.

Той изреди разновидностите, които тормозят здравните управляващи в света - бразилският, английският, нигерийският и южноафриканският.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов добави, че се вижда края на третата вълна и че на 26 април ще има съвещание на Министерски съвет, на което ще се реши дали да бъде удължена изключителната епидемиологична конюнктура.

На основата на наночастици
Предклинично тестват нашата ваксина
Българската ваксина е на стадий предклинични проучвания, заяви пред „ Труд” проф. Андрей Чорбанов, чийто екип работи по препарата. Той разясни, че в открития дарителски фонд постъпват средства за идните клинични изпитвания. Чорбанов сподели още, че работят по два прототипа на имунизацията.

„ Нашата ваксина се създава върху липидни наночастици, върху които са сложени епитопи от структурните вирусни протеини. Става въпрос за такива епитопи, които не се трансформират във времето”, разясни професорът. И добави: „ Ние претендираме, че нашата ваксина е безусловно истинска и новаторска, и тя няма за момента аналог”.

Според шефа на компанията
Трета доза от Pfizer ще бъде нужна
И по една всяка година по-късно



Бъдещите нови варианти ще играят основна роля, сподели Албърт Бурла.

Хората, които са получили имунизацията на Pfizer, “най-вероятно” ще имат потребност да получат и трета доза от нея в границите на идващите шест месеца до една година, като по-късно ще би трябвало да получават единствено по една годишно. Това съобщи в изказване пред телевизия Ен Би Си изпълнителният шеф на американската компания Албърт Бурла.

“Съществува налична догадка, че трета имунизация може да се наложи в границите на идващите шест месеца до една година, след което ще има по една имунизация всяка последваща година”, споделя Бурла, като акцентира, че “бъдещите нови варианти ще играят основна роля” в тактиките за имунизация на страните.
Представител на Белия дом съобщи в четвъртък, че Съединени американски щати се приготвят за опцията да бъде нужна спомагателна доза сред 9 и 12 месеца, откакто хората в началото са били имунизирани против COVID-19, съобщи Ройтерс.

Според Ройтерс първичните данни демонстрират, че имунизациите на Moderna и на Pfizer/BioNTech резервират по-голямата част от успеваемостта си минимум шест месеца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР