Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са вносители на предложението партиите

...
Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са вносители на предложението партиите
Коментари Харесай

ГЕРБ подкрепи идеята на ДПС партиите да се финансират от бизнеса

Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са вносители на предлагането партиите да се финансират от бизнеса

© Юлия Лазарова Ден откакто от Движение за права и свободи лансираха концепцията партиите да се финансират и от бизнеса, с изключение на от физически лица, от ГЕРБ обявиха, че ще я поддържат. Това стана на среща в Народното събрание в сряда сутринта на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, на която е участвал и депутата Делян Пеевски.

Съглашателството сред ГЕРБ и Движение за права и свободи

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За постигнатото единодушие сред ръководещата партия и Движението първи се похвали Карадайъ. Той съобщи, че Движение за права и свободи е внесло в деловодството на Народното събрание предложение за смяна в Закона за държавния бюджет, което планува страната да не финансира политическите партии, а това да става посредством физически и юридически лица.

В момента има възбрана партиите да получават пари от компании, а за даренията от физически лица има ограничаване - до 10 000 лева за година. Предложението на Движение за права и свободи не планува предел за финансиране от физически и юридически лица.

Карадайъ уточни, че предлаганото от ГЕРБ държавно финансиране от 1 лева на извоюван глас на парламентарните избори е извънредно незадоволително. " От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. Защото и те са съгласни, че с един лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират и активността си, и акциите си. Нашето предложение е това да става обществено, да няма анонимни дарения и да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения ", сподели Карадайъ.

Малко след него и Менда Стоянова удостовери, че от ръководещата партия са склонни да поддържат предлагането на Движение за права и свободи. " Един лев е ниска дотация и няма по какъв начин партиите по едно и също време да бъдат с ограничаване да получават каквито и да било дарения, както е сега и да развиват активност. Трябва да се създадат промени, които да дадат опция физически и юридически лица да подаряват на партиите при цялостна бистрота, при попълване на декларация за генезис на средствата и издание на въпросните заявления в указател в Сметната палата, както и с одит ", съобщи Стоянова. Тя посочи, че ГЕРБ подължава да държи на предлагането на Министерски съвет страната да финансира партиите с един лев на извоюван глас на парламентарни избори.

От ГЕРБ ще предложат и обединенията, които употребяват от страната и общините пространства за партийни централи и офиси да бъдат освободени от заплащането на наем. Право да употребяват такива пространства имат партиите, които са получили минимум един % поддръжка на парламентарните избори.

Движение за права и свободи на вълната на популизма

Движение за права и свободи употребяват разискването на измененията в Закона за държавния бюджет, с цел да прокарат и две от популистките си хрумвания за нулева ставка на Данък добавена стойност за книги и учебници и за безвъзмездни детски градини, стартирана от депутата Делян Пеевски.

От придвижването оферират да се сътвори фонд " Строителство, ремонт и образование в детските градини " като размера на средствата в него ще се дефинират годишно със Закона за държавния бюджет. Според импортираното от придвижването предложение фонът би трябвало да се учреди със спестените от дотацията на политическите партии суми, както със средства от бюджетния остатък. Целта на фонда е строителството и ремонта на детски градини. От Движение за права и свободи оферират от средата на септември фондът да поеме и разноските за такси в яслите и детските градини.

Патриотите на разнообразни позиции

От групировката на някогашния вицепремиер Валери Симеонов - НФСБ, също оферират да се позволи на партиите да одобряват дарения както от физически, по този начин и от юридически лица. От групировката на Симеонов обаче оферират да има предел за този тип финансиране - от 8 млн. лева на година, колкото е таванът за финансиране на предизборната акция за локалните избори.

От Вътрешна македонска революционна организация пък оферират парламентарно показаните партии да получават годишно 1.5 млн. лева в допълнение от дотацията от 1 лев за извоюван глас на парламентарни избори. Мотивът им е, че по този начин обединенията ще имат опция да равиват обикновено партийната си активност.

Българска социалистическа партия: ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да приватизират политическия живот

След като не съумяха да прокарат в пленарната зала предлагането си за удължение на периода за внасянето на оферти сред първо и второ четене на измененията в Закона за държавния бюджет, от Българска социалистическа партия упрекнаха ГЕРБ и Движение за права и свободи в опит за приватизация на политическия живот.

" Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев дотация. Въобще не е ставало дума за понижаване на парите на партии, а за координирана акция за допускане на частно финансиране на политическите субекти. С тази координирана акция ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да приватизират политическия живот ", съобщи депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков. Той дефинира съглашателството сред ръководещата партия и придвижването за финансирането на партиите от бизнеса като " атентат против базисните достижения на българската народна власт ".

" Това е целеустремен опит да се затрудни работата на всеки, който дръзне да се опълчи на това статукво ", добави Зарков като уточни, че следва Българска социалистическа партия да разиска тематиката с неправителствените организации, които излязоха във вторник с позиция, че би трябвало да се резервира държавното финансиране на партиите. Според тях тези промени " съдържат значителен риск за политическата активност и демократичния развой в България ".

В четвъртък бюджетната комисия в Народното събрание ще разиска импортираните оферти на второ четене, а в петък измененията ще се гласоподават в пленарната зала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР