Муравей Радев е български политик, един от най-авторитетните български икономисти.

...
Муравей Радев е български политик, един от най-авторитетните български икономисти.
Коментари Харесай

Муравей Радев: Изборът в Пловдив е предизвестен - Здравко...

Муравей Радев е български политик, един от най-авторитетните български икономисти. Министър на финансите в държавното управление на Иван Костов. От 1990 година е в Съюз на демократичните сили, депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно заседание. През 2004 година е измежду създателите на Демократи за мощна България.

- Господин Радев, предстоят локални избори. Говори се за създаден сюжет всички против ГЕРБ и предварителни сделки в някои значими градове. Възможно ли е това да се случи?

- Не мисля. Все отново това са локални избори. Те нямат директно отношение към парламентарното болшинство и излъченото от него държавно управление. Което не пречи на някои политици на локални избори да издигат национални лозунги като „ Не на статуквото “, „ Да се обединим и да свалим ГЕРБ от власт “, „ Да сменим модела на ръководство “ и други сходни. Всъщност това е главният лайтмотив на опозицията. И най-много на Българска социалистическа партия, която нападателно и поредно го постанова във всичките си изяви. Добре е да напомним на социалистите, че смяната има две направления - може да е позитивна или негативна. Няма нито една причина да повярваме, че Българска социалистическа партия може да направи позитивна смяна. Досега постоянно нейните промени са били с негативен знак. При това с тежки последствия за страната и хората. Справка: измененията при Луканов, Виденов, Станишев, Орешарски.

Но до момента в който за Българска социалистическа партия това е разбираемо държание, то за управлението на коалиция „ Демократична България “, която старателно приглася на Българска социалистическа партия, е освен несъответстващо, само че и извънредно недалновидно. Защото изниква естественият въпрос - какво по-късно? Бих попитал: за какво, сътрудници от „ Демократична България “, спирате след лозунга „ Да свалим ГЕРБ от власт и да сменим модела “? Защо не продължите и не кажете какво следва по-късно? Не казвате, тъй като знаете, че естественото продължение ще бъде „ и да доведем Българска социалистическа партия “. Колкото до промяната на модела - не вие ще го промените, а Българска социалистическа партия, която ще върнете във властта. А моделът на Българска социалистическа партия е печално прочут. Колкото пъти е бил прилаган, толкоз национални произшествия е предизвикал. Това ли желаете?

- Редица социолози предсказват, че в огромните градове като София и Пловдив при балотаж градската десница ще реши избора. Как мислите, допустимо ли е тя да поддържа ляв претендент единствено и единствено да детронира ГЕРБ?

- Напоследък понятието градска десница се употребява доста свободно и много неопределено. То обаче се наложи в обществото и медиите, макар че не дава отговор на това, което те имат поради. Защото в действителност под това име имат поради градската демократична общественост /някои я назовават градска демократична общност/, което е доста по-широко разбиране от Градската десница. В него се включва цялата демократична общественост на огромните градове. Но тя напълно не е единствено дясна. Защото има демократи с десни убеждения, само че има и такива с леви и други с центристки. Така че, когато приказваме за градска десница, би трябвало да разбираме единствено онази част от демократичната общественост, която изповядва типично десни хрумвания. Тези хора се съставляват от съответните десни партии. Днес това са ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, БДФ, някои аграрни обединения и други

Напълно неправилно е да се приема коалиция Демократична България /ДСБ, ДА България и Зелените/ за дясна. Да, тя е демократична, само че не е дясна, тъй като в нея доминират левите и центристките сили. Партията на Зелените е искрено лява групировка, ДА България на Христо Иванов е по-скоро в център ляво. Само ДСБ е дясна партия, макар някои несъответствуващи и смущаващи изявления на предходния <210> водач. Но това не прави обединението като цяло дясна. Затова добре е да назоваваме политическите общности с точните им имена. Автентичната градска десница - това са последователите и симпатизантите на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, БДФ, Обединени земеделци и други Другата група - останалата част от Демократичната демократична общественост, това са последователите на коалиция Демократична България и няколко други по-малки партии.

Погрешно, даже нездравословно, е да се насърчават несъгласия и борба сред тези две демократични общности, тъй като в един предстоящ парламент те са обречени да бъдат дружно и да си сътрудничат. Дори някои от водачите им да не го желаят, гласоподавателите им ще ги принудят. Защото са ДЕМОКРАТИ. Затова бих предложил и на двете страни да запазят положителният и правилен звук и да не горят мостовете между тях. Това се отнася най-много до Демократична България, чиито водачи на моменти надминават Българска социалистическа партия по заостреност и гняв на рецензиите и нападките си, неведнъж безпричинно или пресилено. Едва ли не протягат ръка за общи дейности със социалистическата партия, затворила се в своя болшевишко-сталински модел и все по-отчетливо демонстрираща своята антиевропейска и проруска ориентировка. С такава партия ли ще си партнират нашите демократи на следващия ден в българския парламент? Или с Движение за права и свободи? Или може би с някоя от лъжепатриотарските формацийки? А партньорството е неизбежно, в случай че желаят да прокарат някои от главните си хрумвания. Така че с изключение на за през днешния ден и за през вчерашния ден, виновните политици са длъжни да мислят и за на следващия ден.

- В Пловдив ще има промяна на караула. Досегашният кмет се отдръпна и на евентуалния балотаж несъмнено ще спорят Здравко Димитров от ГЕРБ и Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО. Какво да чакаме?

- Пловдивската градска демократична общественост се състои от умни, честни и самостоятелни хора, които в болшинството си са антикомунисти. Те не желаят социалисти да ги ръководят. Затова от 1990-а до момента в Пловдив няма определен ляв кмет, нито ляво болшинство в Общинския съвет. Тези хора не могат да не помнят 45-годишното мачкане от комунистическата тирания и грандиозните банкрути, до които доведоха България. Затова мисля, че изборът е предупреден. Автентичната градска десница си има претендент и това е Здравко Димитров. Останалата част от демократичната общественост пък няма по какъв начин да преглътне, че Славчо Атанасов през кметския си мандат докара социалистите на власт, без да са печелили избори. Управляваше във фактическа коалиция с тях. Втори път надали ще му се получи.

- Кои са нещата в стопанската система, които идващият градоначалник би трябвало наложително да реши, с цел да разгърне капацитета на Пловдив?

- Има две доста блестящо изразени особености, които разграничават Пловдив от останалите български градове. Едната е хилядолетната просвета с исторически монументи, обичаи и сегашен актуален културен подем, заради които изцяло справедливо Пловдив бе определен за културна столица на Европа. Другата е бурното развиване на стопанската система, което е напът да трансформира града в промишлен център на страната. Следващият кмет, с изключение на всичко друго, наложително би трябвало да даде спомагателен подтик на тези два процеса.

За по-нататъшното развиване на културата съгласно мен би трябвало да се направи изчерпателен разбор на положението <210> сега, да се разкрият пречките пред нея и набележат действителни ограничения за превъзмогването им. Да се изготви сложна стратегия за развиването <210>, като се употребяват оптимално положителните връзки с европейските институции и се разработят подобаващи планове, които да се финансират с европейски средства. Един елементарен образец. Старият град. В пъти по-голям, по-забележителен и исторически по-богат от парижкия „ Монмартър “. Но и в пъти по-неизвестен от него в чужбина. Което може и би трябвало да се промени с дейната работа на градоначалника и неговата администрация. И с малко помощ от страната. Идеята за сравнението с парижкия квартал на художниците ми даде Бодо Хомбах, началник на Пакта за непоклатимост на Европейски Съюз, който преди години заведох в Стария град. Изненада, удивление и екстаз. Невероятно впечатлен, той ми сподели, че „ Монмартър “ е нищо спрямо това, което вижда. Съгласих се с него и с констатацията му, че това би трябвало да се „ опакова “ по най-хубавия метод и да се предложи на света.

За одобряването на Пловдив като стопанското сърце на България също са нужни съществени старания от локалната власт. В града и покрайнините му в последно време стремглаво се разви промишленост с съвременни модерни технологии. Тя има потребност от от ден на ден и по-квалифицирана работна ръка, която обаче все по-отчетливо дефицита. Ясно е, че би трябвало да се привлекат в допълнение хора извън. Как? Важна задача, която новият кмет би трябвало да реши. При това сложно. Много неща могат да се създадат, само че мисля, че би трябвало наложително да се вземат ограничения най-малко в две направления. При увеличение на популацията в Пловдив сегашните жилища ще се окажат незадоволителни. Необходимо е насърчаване на жилищното строителство, в това число и на общински терени. Както и облекчение на дългите бюрократични административни процедури.

Относно повишените условия за нови познания и умения на служащи и мениджмънт висшите образователни заведения в града би трябвало да приспособяват просветителните си стратегии към новите условия. Много значимо е да се разшири и обогати мрежата на центровете и школите за подготовка и преквалификация. Така че пред новата общинска администрация работа колкото искаш. Няма да е леко, само че с повече работа в вярната посока и с по-малко време за сън ще се оправи. Пожелавам <210> триумф.

На 6 октомври от 18 часа Муравей Радев ще показа в Регионалния исторически музей в Пловдив книгата си " Прекършен живот " за ориста на татко му Георги Радев, преследван от Държавна сигурност, хвърлен за 10 години в затвори от тоталитарния режим.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР