Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов от САЩ спечелиха

...
Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов от САЩ спечелиха
Коментари Харесай

Гаф на Нобеловите награди: Публикуваха предварително имената на лауреатите по химия

Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов от Съединени американски щати завоюваха Нобелова премия за химия за откриването и синтеза на квантовите точки – наночастици, които са толкоз дребни, че размерът дефинира свойствата им, завоюваха Нобеловата премия за химия, заяви Българска телеграфна агенция.

Обявяването на днешните лауреати стартира с гаф. Шведската кралска академия на науките разгласи несъзнателно авансово имената на спечелилите в оценката за химия.

Шведският вестник „ Афтонбладет “ разгласява копие от имейл, изпратен от академията, в който се загатват имената на Мунги Бавенди, Луис Е. Брус и Алексей И. Екимов.

Нобеловата премия за химия за 2023 година се дава за откритието и развиването на квантовите точки – наночастици, които са толкоз дребни, че размерът дефинира свойствата им, гласи обява на шведския всекидневник „ ДН “ („ Dagens Nyheter “), цитираща имейл от академията.

Председателят на Нобеловия комитет Йохан Аквист сподели пред Ройтерс, че това е неточност, позволена от Шведската кралска академия на науките.

Подобно на другите Нобелови оценки премията за химия постоянно е обект на рецензии поради неналичието на тъждество и многообразие. От 1901 година едвам осем дами са получавали Нобелова премия за химия. Лауреатите са общо 114.

Вчера бяха оповестени носителите на Нобелова премия за физика. Това с Пиер Агостини от университета на щата Охайо, Съединени американски щати, Ференц Краус от Института „ Макс Планк “ за квантова оптика и от университета „ Лудвиг-Максимилианс “ Мюнхен, Германия и Ан Л’Юийе от университета Лунд, Швеция за пробни способи за генериране на атосекундни светлинни пулсации за проучване на диманиката на електроните в материята.

В понеделник присъдихана Нобеловата премия за физиология или медицина на родената в Унгария изследователка Каталин Карико и американеца Дрю Уайсман за работата им по създаването на иРНК ваксини против КОВИД-19.

Предстои да бъдат оповестени носителите на Нобелови награди в региона литературата и мира, а премията за стопанска система ще бъде връчена през идната седмица.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР