Мумията на Георги Димитров е изнесена през таен тунел от

...
Мумията на Георги Димитров е изнесена през таен тунел от
Коментари Харесай

Мумията на Георги Димитров изнесена през таен тунел до...

Мумията на Георги Димитров е изнесена през скришен тунел от Мавзолея до Партийния дом, откъдето е била откарана с автомобил на Централните софийски гробища. Това става през юли 1990 година, малко откакто държавното управление взема решение тялото на вожда да бъде заровено, написа в. "Телеграф ".



Операцията по изваждането му от Мавзолея е извършена в цялостна секретност, с цел да не се провокира ненужно внимание в този миг. По това време политическите пристрастености са мощно нажежени, а жълтите павета са сцена на ежедневни манифестации на "сини " и "червени ". Девет години откакто мумията на вожда си потегля от Мавзолея е взривена самата постройка. Отдолу обаче остават цели четири етажа секрети подземия, които бяха публично показани за пръв път предишния месец. "Подземията са в действителност просторен бункер с разнообразни функционалности, доста от които нямат общо с експозицията на Мавзолея и неговия единствен експонат, изясни заместник-кметът на София по културата Тодор Чобанов. Огромният лабиринт от коридори и помещение е можел да приюти целия върховен държавен уред при положение на рискова обстановка. И до момента вътре се съхранява непокътната секретна инсталация от това време, огромна климатична апаратура, както и телефонна централа. Има и цели обзаведени работни кабинети. От тях партийната върхушка е можела да продължи да ръководи страната в рискова обстановка. Един от хипотетичните сюжети за изтегляне на партийните водачи е включвал опит за нападение по време на манифестация. При такива мероприятия Тодор Живков и обкръжението му нормално приветстват митингуващите точно от Мавзолея. Затова службите са имали проект по какъв начин при нужда да ги вкарат в постройката и да ги скрият в подземията, разкриват осведомени.

Самите подземия на Мавзолея пък са свързани посредством секрети тунели със постройката на Партийния дом и Българска народна банка. Сега обаче тези коридори не са поддържани, настояват от общината. Подобни секрети тунели свързват и други централни здания в столицата. Местонахождението им обаче не се оповестява публично, а съгласно слуховете дължината им е километрична. Един от тях е сред Военния клуб и Народното събрание, разкриха осведомени.



Друг тунел стига до постройката на Министерството на защитата. Преди време е имало под земята кулоар сред Президентството и Министерския съвет. При строителството на метрото обаче той е бил опустошен. Самото метро също може да служи като бомбоубежище при въздушна офанзива.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР