Мумифицирани останки на 4300 години са открити наскоро по време

...
Мумифицирани останки на 4300 години са открити наскоро по време
Коментари Харесай

В Египет откриха най-старата мумия

Мумифицирани остатъци на 4300 години са открити неотдавна по време на разкопки в гробници покрай Стъпаловидната пирамида в Сакара на към 24 километра от Кайро.

Мумифицираните остатъци са мъж на име Гекашепес. Те са лежали във варовиков саркофаг, затрупан със златни листа в дъното на 15-метрова пещера, оповестява археологът Захи Хавас, който управлява екипа.

Гробниците датират от петата и шестата династия, към 2686-2181 година пр.н.е., а Гекашепес не е единственият античен човек, открит по време на разкопки.

„ Най-важната гробница принадлежи на инспектора на служителите, надзирателя на благородството и духовник Хнумджедеф в комплекса от пирамиди на Унас, последният цар от петата династия. Гробницата е украсена със подиуми от всекидневието “, споделя Хавас пред ABC News.

Втората по величина гробница е принадлежала на Мери, която е имала доста значими трофеи като пазителка на тайните и асистент на великия водач на двореца. Открити са и голям брой дърворезби и предмети от камък.

Стъпаловидната пирамида в Сакара е първата пирамида, издигната в Египет преди 4700 години. Продължаващите разкопки в Сакара са разкрили впечатляващи ковчези, мумифицирани лъвове и даже сирене халуми на 2600 години. Тук има още доста секрети за откриване, считат археолозите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР